Una dintre cele mai importante lucruri din lumea crypto este securitatea cibernetica. Intotdeauna, indiferent de domeniu, exista si oameni care vor sa fraudeze, insa important este sa creem solutii de securitate ca fraudele sa devina minime.

Un astfel de proiect, care lupta impotriva fraudei este startap-ul HAPI, care incepand cu data de 20.03.2023 se afla intr-un parteneriat special cu politia din Ucraina pentru a stopa fraudele crypto ce au rolul de a pompa bani in armata rusa.

Ce este HAPI?

HAPI este un start-up crypto care dezvolta solutii de securitate cibernetica pentru platforme DeFI. Cum functioneaza HAPI? HAPI poate fi folosit de catre utilizatori impotriva fraudei in urmatoarele 3 moduri:

  1. HAPI permite utilizatorilor sa raporteze adrese de wallet care au un comportament ciudat. De exemplu, daca ai suspiciunni ca o anumita adresa face frauda, poti sa o raportezi pe HAPI, iar aceasta va aparea pe lista neagra a celor de la HAPI;
  2. Utilizatorii pot verifica daca o anumita adresa prezinta comportament ciudat. De exemplu daca vrei sa trimit criptomonede unei persoane pe care nu o cunosti, cel mai bine este sa verifici adresa acelei persoane pe HAPI unde poti vedea daca a mai fost raportata in trecut.
  3. Totodata, HAPI poate fi folosit de catre aplicatiile DeFI ca solutii de securitate.
sursa: hapi.one

Parteneriatul dintre HAPI si politia din Ucraina

In data de 20 Martie 2023, politia din Ucraina a postant un anunt cum ca au initiat un parteneriat impreuna cu cei de la HAPI pentru depistarea adreselor wallet care fac frauda si pompeaza bani in armata Rusa pentru a intretine razboiul. Anuntul a fost facut pe site-ul oficial al politiei cibernetice din Ucraina: https://cyberpolice.gov.ua

Acest parteneriat s-a materializat printr-o aplicatie numita Scamfari[Osint], momentan in varianta Beta, care are ca scop depistarea adreselor cu posibile preocupari teroriste.

osint.scamfari.com

Concluzie

In concluzie, acest parteneriat este poate printre primele de acest gen in care o companie crypto devine partener al politiei unui stat. Acest lucru are beneficii enorme pentru stoparea fraudei crypto, mai ales in contextul actual al razboiului din Ucraina.

Un comentariu

  1. Felicitari pentru aceasta initiativa! Este o solutie excelenta de a combate infractionalitatea cibernetica si de a proteja criptomonedele sa fie folosite in mod corespunzator. Este adevarat, cateodata criza ne poate face mai inventivi, iar aceasta initiativa demonstreaza ca este posibil sa luptam impotriva fraudei in domeniul cripto.

Lasa un comentariu