Bitcoin este de departe cea mai cunoscuta si populara criptomoneda, fiind de altfel si prima inventata vreodata, aparuta in 2009. Desi putem spune ca datorita Bitcoin exista tehnologia blockchain, totusi nu stim cine este creatorul acestui proiect. Tot ceea ce cunoastem este pseudonimul creatorului acestui proiect si anume: Satoshi Nakamoto.

Totusi, in ultimii ani au aparut destul persoane care sunt posibili creatori ai Bitcoin-ului. Mai jos gasiti o lista cu 5 persoane despre care se crede ca ar putea Satoshi Nakamoto.

1. Dorian Nakamoto

In 2014, jurnalista Leah McGrath de la Newsweek a sustinut ca un inginer japonez-american pe nume Dorian Nakamoto din California este de fapt Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin. Acesta totusi a negat acuzatiile spunand ca este doar o coincidenta de nume.

sursa: https://www.investopedia.com

2. Nick Szabo

Multe persoane considera ca cunoscutul expert in tehnologia blockchain si criptomonede Nick Szabo ar fi de fapt Satoshi Nakamoto. In 1994, Szabo a propus idea de smart-contract intr-un articol intitulat: „Smart Contracts: Building Blocks for Digital Markets”. Szabo este cunoscut pentru munca lui din domeniul criptografiei si fiind un pionier al monedelor digitale. In anii ’90, acesta a creat un precursor al Bitcoin-ului, numit Bit GOLD.

sursa: The U.S. Sun

3. Grupul de cercetare criptografica de la Universitatea din California, Berkeley.

Unii sugereaza că un grup de cercetători in criptografie de la această universitate ar putea fi în spatele proiectului Bitcoin. Ei au avut acces la resursele necesare pentru a crea o monedă digitală descentralizată și au avut interese în tehnologia blockchain.

4. Hal Finney

Hall Finney a fost un programator cunoscut pentru contributiile aduse Bitcoin-ului in primii ani de dupa lansare. El a fost printre primii oameni care au folosit un software-ul Bitcoin si a fost un membru activ in comunitatea crypto de atunci. Totodata, Finney este prima persoana care a primit vreodata BTC, tocmai de la Satoshi Nakamoto. Acesta i-a trimis lui Finney 10 BTC pe 12 ianuarie 2009.
Finney lucra pentru cei de la Pretty Good Privacy in domeniul de criptare software. Acesta a negat toate afirmatiile cum ca el ar fi fost Satoshi Nakamoto.

sursa: Braiins

5. Craig Wright

Craig Wright este un programator si om de afaceri australian care a sustinut public in 2016 ca el este Satoshi Nakamoto. Wright este o persoana controversata in lumea crypto, iar dovezile aduse de catre acesta nu sunt concludente. Astfel, nu exista dovezi clare cum ca Craig Wright ar fi creatorul Bitcoin, ci toate afirmatiile lui sunt considerate drept show-off.

sursa: Craig Wright deleted website

Concluzie

in concluzie, desi aceste persoane sunt cele mai apropiate de profilul lui Satoshi Nakamoto, totusi pana in ziua de astazi nu stim cu certitudine cine a creat Bitcoin-ul si tehnologia blockchain.

Toate dovezile aduse pentru orice persoana sunt momentan neconcludente. Cel mai probabil nu vom afla niciodata cine este cu adevarat Satoshi Nakamoto. Dar ce este absolut clar, este ca acea persoana a revolutionat internetul si a creat o paradigma in dezvoltarea tehnologiei.

Lasa un comentariu