Helium Network este o retea descentralizata de comunicare wireless care ofera utilizatorilor posibilitatea de a se contecta la un internet liber, descentralizat, dar si posibilitatea de a castiga criptomonede folosind aceasta tehnologie.

sursa: helium.com

Ce este Helium Network?

Helium a fost creat inca din 2013, insa evolutia cea mai mare a acestui proiect s-a intamplat in ultimii ani odata cu evolutia tehnologiei. Ideea celor de la Helium este de a crea un internet peer-to-peer, adica de la utilizator la utilizator care sa fie gratuit si descentralizat.

Cum functioneaza mai exact Helium Network?

Toata tehnologia se bazeaza pe niste dispozitive numite LoRaWAN, un fel de dispozitive capabile sa faca HotSpot. Diferenta dintre acestea si dispozitivele normale este tehnologia din spate. LoRaWAN foloseste tehnologia LongFi, o tehnologie pe 900 MHz care permite transferul de date pe o distanta extrem de mare, la costuri foarte mici. Astfel, ideea celor de la Helium este de a putea introduce conectivitate buna la internet in toate zonele din lume la preturi extrem de mici.

Cu cat exista mai multe astfel de dispozitive, cu atat internetul va acoperi mai mult teritoriu si vitezele de transfer de date vor creste.

Anul decisiv pentru Helium Network a fost de departe anul 2021. Dca la inceputul acelui an, in SUA existau 14 mii de astfel de dispozitive, doar doua luni mai tarziu erau prezente peste 450 de mii de LoRaWAN in toata America.

sursa: helium.com

Helium Token (HNT)

Criptomoneda care sustine intregul ecosistem este HNT. Acest token este destinat utilizatorilor care doresc sa sustina intreg proiectul. Cum putem castiga tokeni?

Exista doua metode de a castiga criptomonede prin intermediul Helium Network.

  1. Utilizatorii pot achizitiona dispozitive LoRaWAN pe care sa le conecteze la retea. Astfel ei vor fi recompensati cu tokenii HNT in functie de spatiul de stocare si latimea de banda puse la dispozitie. Astfel cu cat aceste doua valori sunt mai mari, cu atat va creste si recompensa.
  2. Minare de tokeni HNT: In prezent, Helium Network permite utilizatorilor sa mineze tokeni, prin intermediul algoritmului de consens Proof-of-Coverage implementat pe blockchain-ul Helium. Acest protocol, dupa cum ii spune si numele, recompenseaza utilizatorii in functie de suprafata de acoperire a dispozitivului LoRaWAN.

Important de mentionat este faptul ca utilizatorii se pot conecta gratuit la reteaua de internet Helium Network.

Concluzie

In concluzie, Helium Network este tehnologia blockchain care doreste nu doar sa descentralizeze internetul, dar si sa mareasca suprafata actuala de acoperire. Desi lansat de aproximativ 10 ani, cresterea din ultimul timp ne dovedeste faptul ca aceasta tehnologie de abia incepe sa produca schimbari semnificative lumii in care traim.

Iar dupa cum se observa si in imaginea de mai jos, Helium Network are o acoperire destul de mare si in Romania.

sursa: explorer.helium.com

Lasa un comentariu