Tectonic, desi lansat in Decembrie 2021, a inceput sa prinda popularitate extrem de mare in ultimul timp. Acest proiect este potrivit pentru doua tipuri de utilizatori:

  1. Cei care doresc sa faca un venit pasiv fara batai de cap;
  2. Celor ce doresc sa investeasca mai mult decat au, astfel Tectonic are la dispozitie un program de imprumuturi bine pus la punct.

Ce este Tectonic?

Tectonic, proeict lansat in urma cu aproximativ 1 an este un money market descentralizat care permite utilizatorilor sa devina supplier de liquidity sau sa imprumute bani. Pe scurt, Tectonic este un proiect care vine in ajutorul entuziastilor crypto pe doua cai:

  1. Utilizatorilor le este pus la dispozitie un program prin care pot imprumuta bani sub forma de criptomonede;
  2. Utilizatorii pot participa ca suppliers cu propriile criptomonede, astfel ei castigand dobanda pe banii depusi.

Ideea de baza este extrem de simpla si intuitiva.

Supplyer de criptomonede.

Pentru a intelege exact cum functioneaza acest proces si care este castigul real al celor care doresc sa castige un venit pasiv mai jos gasiti un exemplu demonstrativ.

Sa presupunem ca un utilizator depoziteaza 5000 USDC in Tectonic. Acesta va primi 2500 de tUSDC o criptomoneda stabila a celor de la Tectonic. (De mentionat este faptul ca aceasta rata de 1 tUSDC la 2 USDC se poate modifica in viitor). Sa presupunem ca APY-ul este de 10% pe an (si aceasta valoare poate varia in viitor) iar utilizatorul pastreaza banii in Tectonic timp de 3 luni.
Astfel, rata de reconversie se va mari la 2.05 tUSDC/USDC. Astfel, dupa 3 luni utilizatorul va primi in cont 5125 USDC.

Procentele variaza in viitor in functie de cat de mult este utilizata criptomoneda respectiva. De exemplu, daca foarte multi oameni imprumuta sa spunem USDC, atunci automat si APY-ul pentru supply USDC va creste, caci cererea este mai mare.

Imprumut de criptomonede

Imprumutul de criptomonede este destul de asemanator ca proces cu cel de mai sus. Daca in calitate de supplier poti depune oricate criptomonede doresti, cand vine vorba despre imprumuturi exista o limita superioara care depinde de suma colaterala pe care o detii si de criptomoneda pe care vrei sa o imprumuti.

Sa presupunem ca utilizatorul imprumuta 12,500 de CRO la o dobanda anuala de 12%. 12% din 12,500 de CRO este 1500 CRO. Aceasta suma se imparte la 12 luni, adica 125 CRO per luna. Astfel, pentru fiecare luna utilizatorul trebuie sa plateasca in plus 125 CRO. De exemplu, dupa 3 luni utilizatorul va trebui sa dea inapoi 12,875 CRO.

Mai jos este o imagine cu procentele actuale si criptomonedele disponibile pentru imprumut sau supply.

sursa: tectonic.finance

De retinut este faptul ca aceste procentaje variaza in timpul anului, astfel ca puteti prinde perioade cu procente foarte mari pentru supply sau foarte mici pentru imprumut. Totodata, cei de la Tectonic incearca sa introduca cat mai multe criptomonede in lista lor de monede acceptate.

Lista de wallet-uri suportate
sursa: twitter.com/Tectonic

Un lucru extrem de important este ca o data incheiat contractul de imprumut/supply, pentru tine procentele nu se mai modifica, ele raman cele de la generarea smart-contract-ului.

Concluzie

In concluzie, Tectonic este o solutie utila si avantajoasa atat pentru imprumuri, dar si pentru generarea unui venit pasiv. Procentele de imprumut sau venit pasiv fluctueaza destul de mult in functie de cererev si oferta, astfel ca poti prinde o perioada extrem de avantajoasa cu procente mari pentru supply.

Lasa un comentariu