Cei pasionati de crypto, dar nu numai, cu siguranta ca au auzit extrem de des de termenul WEB3.0. Nu exista o definitie clara a ceea ce inseamna de fapt WEB3.0 fiindca inca ne aflam in procesul de tranzitie spre urmatoarea etapa a internetului.

sursa: https://dev.to/dev_elie

Ce este WEB3.0? WEB3.0 vs WEB2.0.

WEB3.0 este a treia generatie a internetului pe care il folosim constant. Pe scurt, acest nou internet nu mai este cel banal, in care tot ce puteam face era sa accesam diferite website-uri, sa facem streaming etc. Acest nou tip de internet este cu adevarat inteligent, avand lucruri in plus fata de versiunea anterioara, cum ar fi:

  • Inteligenta artificiala;
  • Machine Learning;
  • Big Data;
  • Tehnologie descentralizata

Astfel, cea mai mare evolutie fata de WEB2.0 este ca in prezent, internetul nu doar primeste informatii de la useri, ci poate sa analizeze acele informatii, poate sa ia singur decizii prin intermediul Inteligentei Artificiale.

Legatura cu domeniul criptomonedelor se refera la descentralizare. Astfel ca, noua varianta a internetului va fi cu totul descentralizata. Acest lucru inseamna ca utilizatorii pot comunica direct unii cu altii fara a mai fi nevoie de un centralizator, de o a treia parte.

Este WEB3.0 deja prezent?

Tranzitia de la WEB2.0 la WEB3.0 este de lunga durata. Aceasta a inceput inca de la incepulul deceniului trecut. In momentul de fata, specialistii din domeniu afirma ca ne aflam intr-o faza numita WEB2.5, adica intr-o tranzitie spre internetul complet descentralizat.

Daca ne uitam in trecut, a durat peste 10 ani tranzitia de la WEB1.0 la WEB2.0 si se speculeaza ca va dura cam de doua ori mai mult pentru tranzitia de la 2.0 la 3.0.

Cum functioneaza WEB3.0?

Primele doua variante ale internetului functionau folosindu-se de o baza de date centralizata. De exemplu, fiecare website, sau video de pe Youtube exista intr-un server, adica cineva detine controlul acelei informatii. Daca acea baza de date nu functioneaza, atunci informatia respectiva nu va mai fi prezenta pe internet.

Spre deosebire de acestea, noua varianta WEB3.0 va functiona pe tehnologie blockchain. Adica nu este nevoie de nici o parte centralizata. Pe scurt, datele nu vor exista in nici o baza de data detinuta de vreo companie, ci informatia va fi stocata descentralizat pe blockchain.

Ce inseamna asta?

Inseamna ca, o informatie odata urcata pe blockchain apartine tuturor utilizatorilor. Toti vor avea acces la aceasta in mod egal si liber.

Exista aplicatii WEB3.0?

Desi nu foarte multe, exista cateva aplicatii care functioneaza deja pe principii WEB3.0, adica nu pe o baza de date, ci pe AI si Machine Learning. mai jos gasiti o lista cu cateva dintre acestea.

  • Siri – Siri este una dintre primele aplicatii ce functioneaza exclusiv pe AI si Machine Learning.
  • Wolfram Alpha – Wolfram Alpha este un search engine, in special pentru continut stiintific, dar nu numai, care utilizeaza Inteligenta Artificiala pentru a raspunde la intrebarile utilizatorilor. Poate inlocui foarte usor Google.

Concluzie

In concluzie, desi tranzitia intre WEB2.0 si WEB3.0 inca nu s-a incheiat, vedem din ce in ce mai multe tehnologii descentralizate bazate pe blockchain. Acest lucru inseamna ca ne aflam pe drumul cel bun, la finalul caruia vom avea un internel liber si descentralizat.

Lasa un comentariu