Stim ca Bitcoin nu are in spate nici un fel de autoritate bancara sau organizatie guvernamentala, precum banii traditionali. Astfel, poate multi va intrebati, De ce are Bitcoin valoare? Cine decide care este pretul unui Bitcoin?

De ce au banii traditionali valoare?

Cel mai simplu raspuns pentru aceasta intrebare este urmatorul: Banii traditionali au valoare fiindca toti oameni ii folosesc si cred ca au valoare.

In trecut, fiecare dolar, spre exemplu, era sustinut in spate de o cantitate fizica de aur, astfel cantitatea de dolari era limitata la cantitatea de aur pe care guvernul SUA o detinea. Practic, fiecare persoana isi putea schimba bancnotele de dolari intr-o cantitate de aur.

In prezent acest lucru nu mai exista, astfel unul dintre motive pentru care banii traditionali au valoare este faptul ca toti credem in acea valoare. Bancnota in sine nu valoreaza nimic.

Cine da valoare Bitcoin-ului?

Exista mai multi factori despre care putem spune ca dau valoare criptomonedei Bitcoin. Trei dintre acestia, cei mai importanti, sunt urmatorii:

  1. Cantitate limitata: Bitcoin este limitat la 21 de milioane de criptomonede. Niciodata nu se va putea depasi acest numar. Putem spune ca este precum aurul care se afla intr-o cantitate limitata pe Pamant.
  2. Nu poate fi copiat: Datorita faptului ca Bitcoin functioneza pe blockchain, acesta nu poate fi copiat, spre deosebire de banii traditionali care uneori pot fi contrafacuti.
  3. Usor de transferat: Bitcoin este poate moneda cel mai usor de transferat dintr-un cont intr-altul. Cel putin mult mai usor decat banii traditionali.

Toti acesti facori, dar si altii, putem spune ca dau valoare criptomonedei Bitcoin.

Insa pe langa aceste motive, exista si motivul increderii. Utilizatorii de crypto au incredere in aceasta moneda, astfel nu ar folosi-o nimeni.

Cine dicteaza pretul Bitcoin?

Pretul, exact ca aurul spre exemplu, este dictat de raportul dintre cerere si oferta. Daca cererea este extrem de mare, atunci si pretul BTC va creste. Dar daca oferta este mult mai mare decat cererea, pretul va scadea.

sursa: The Motley Fool

Ce se intampla cand acest raport este egal?

In cazurile extrem de rare cand cerere este egala ofertei, atunci pretul ramane constant.

Daca ne uitam in istoricul pretului BTC, din graficul de mai jos, vedem cu acest raport variaza extrem de mult in timp. Astfel, raspunsul la intrebarea Cat valoreaza un Bitcoin nu este unul unic, ci depinde de perioada de timp cand este adresata intrebarea.

sursa: coinmarketcap.com

Concluzie

In conzluzie, exista mai multi factori care impreuna dau valoare criptomonedelor, in special cand vorbim despre Bitcoin. Insa dintre toate, cele enumerate mai sus sunt de departe cele mai importante. Iar pretul efectiv al criptomonedei este dat exclusiv de raportul dintre cerere si oferta, raport care poate fluctua foarte mult in timp.

Lasa un comentariu