Saptamana trecuta, cei de la Maiar au anuntat pe Twitter si pe site ca exchange-ul acestora MAIAR se va transforma in xExchange. Aceasta transformare nu este doar de nume, ci dupa cum vom vedea, acceasta schimbare va imbunatati modul in care exchange-ul functioneaza.

sursa: elrond.com/blog

Ce imbunatatiri va aduce schimbarea?

Acest upgrade al Maiar Exchange in xExchange vine cu o multitudine de imbunatatiri, cu un nou token, LKMEX v2 etc. Lista de mai jos reprezinta principalele imbunatatiri pe care xExchange le aduce:

  • Numarul maxim de LKMEX v2 va fi plafonat, astfel pretul acesteia in timp va fi mai stabil.
  • xExchange introduce conceptul de „energie”, astfel ca accentul nu va mai fi pus pe cantitatea de LKMEX v2, ci pe calitatea acestora. Asadar, cu cat vom pastra un token mai mult la staking, acesta va fi mai valoros.
  • Fiindca avem o noua moneda LKMEX, vom avea si un nou token MEX ce va fi folosit pentru tranzactii si acces in noua platforma.
  • Pe viitor, xExchange va suporta si monede construite pe BNB Chain.
  • Dezvoltarea procesului XIPsXIPs (xExchange improvement Proposals) este un mecanism unde utilizatorii pot propune imbunatatiri platformei, astfel comunitatea va fi o parte importanta pentru dezvoltarea pe viitor a exchange-ului.

Poate cel mai important upgrade este introducerea conceptului de energie. Astfel ca, fiecare token Lkmex poate sa valoreze diferit, in functie de cate puncte de energie are, asadar accentul se muta de pe cantitate, pe calitate.

Cum poti acumula punctie de energie?

Utilizatorii isi vor putea „bloca” tokenii Lkmex pentru 1 an, 2 ani sau 4 ani. Astfel pentru fiecare Lkmex blocat, utilizatorii vor primi 360 de puncte de energie, 720 de puncte respectiv 1440 de puncte, in fuenctie de timpul ales

Astfel, 1 token cu 100 de puncte de energie va valora exact la fel cu 100 de tokeni fiecare cu 1 punct de energie.

Cand se va lansa xExchange?

Procesul de inlocuire a Maiar Exchange a inceput cu data de 24 Noiembrie. Incepand cu 24 Noiembrie 2022, token-ul LKMEX v1 devine netransferabil, astfel va fi blocat in cont, insa cu unele exceptii cum ar fi transferul dintre un hot si un cold wallet.

In data de 28 Noiembrie incepe procesul de vot de guvernanta, iar pe 8 Decembrie 2022, xExchange va fi disponibil pentru utilizatori. Astfel in aceasta zi, utilizatorii isi pot converti LKMEX v1 in LKMEX v2.

Tokenomics

Modelul de lansare pe piata a monedei Mex 2.0 este radical diferit fata de prima varianta. Astfel ca, desi la lansare numarul de tokeni deblocati per block este extrem de mare, de 5 milioane de MEX per block, numarul acestora scade foarte mult in anii ce urmeaza. Modificarea numarului de MEX per block in functie de an e reprezentata in tabelul de mai jos.

sursa: https://github.com/ElrondNetwork/elrond-specs/blob/main/xExchange%202.0

Aceasta descrestere masiva a numarului de tokeni eliberati odata cu trecerea timpului va avea efecte benefice asupra fluctuatiei uriase a pretului.

Concluzie

In concluzie, aceasta schimbare a Maiar Exchange in xExchange aduce o multitudine de schumbari in bine a exosistemului Elrond. Astfel ca noul token Mex va fi mult mai stabil in timp datorita procesului de lansarea graduala pe piata conform tabelului de mai sus. Totodata, noua concept de energie pe care Elrond il introduce schimba accentul de pe cantitate pe calitate.

Lasa un comentariu