Blockchain-ul, dupa cum ii spune si numele, este construit din blocuri unde se stocheaza date. Mecanismul prin care aceasta tehnologie functioneaza este urmatorul: pentru a debloca un anumit numar de cryptomonede trebuie sparte blocurile din blockchain. Aceasta „meserie” o fac minerii folosind multa putere de calcul.

Astfel ca pentru Bitcoin de exemplu, singura metoda de a introduce in circulatie noi monede este prin mining.

Cum minam Bitcoin.

In ce priveste Bitcoin-ul, stim ca in total exista 21 de milioane de astfel de monede (gasiti un articol mai detaliat aici). Desi in circulatie sunt aproape 19.2 milioane de Bitcoin, minerii inca mai trebuie sa sparga blocuri pentru a-i elibera si pe ceilalti.

Care este procesul de minare?

In esenta, minarea se face cu niste super-computere. Stim ca cu cat trece timpul, cantitatea de BTC eliberata pentru fiecare bloc scade, astfel ca puterea de calcul pentru acelasi numar de BTC creste odata cu trecerea timpului. Astfel ca pentru a mina 1 BTC azi, necesita mult mai multa putere de calcul decat acum 10 ani.

De ce nu mineaza toata lumea?

Citind randurile de mai sus se naste o intrebare fireasca. Daca tot ce este nevoie este putere de calcul, de ce nu mineaza toata lumea?

Raspunsul este destul de simplu. In momentul de fata, pentru a reusi sa minezi o cantitate considerabila de BTC ai nevoie de extrem de multa putere de calcul, iar la finalul lunii sau anului, s-ar putea ca investitia sa nu fie profitabila.

In prezent, nu se mai poate mina cu 1-2 calculatoare, ci cu niste ferme imense de PC-uri. S-a ajuns chiar si la mii de PC-uri scufundate in ocean sau transportate in Antarctica pentru a scadea costurile racirii acestora.

sursa: bloomberg.com/ Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

In imaginea de mai sus vedem una dintre cele mai mari ferme de mining, cu peste 10 mii de super computere.

Salvarea numita Cloud Mining

Am vazut ca a mina de unul singur nu este profitabil. In acest context, mai multe companii au creat ceea ce se numeste Cloud Mining. Pe scurt, utilizatorul plateste un abonament lunar unei companii, care ii pune la dispozitie o anumita putere de calcul care sa mineze pentru el. Astfel nu esti nevoit sa iti cumperi echipamentul de minat, ci il „inchiriezi” atat timp cat platesti un abonament.

Exista nenumarate site-uri de cloud-mining incat este extrem de greu de gasit oferta cea mai buna. Astfel ca va urma pe site o serie despre cele mai bune site-uri de cloud mining.

Lasa un comentariu