Creat in 2014, Tendermint este un motor blockchain creat de catre Jae Kwon si Ethan Buchman. Acest motor blockchain permite utilizatorilor, indiferent de gradul de pregatire, sa construiasca aplicatii descentralizate folosind orice limbaj de programare.

sursa: tendermint.com

Ce este Tendermint?

Pentru a crea o baza de date sau un blockchain network este nevoie de extrem de mult efort si cunostiinte avansate pentru a crea un echilibru intre securitate, descentralizare si scalabilitate. Pe piata exista mai multe metode care fac acest proces mult mai usor. In articolul de astazi vom vorbi despre unul dintre aceste metode: Tendermint.

Tendermint este construit din doua blocuri:

 1. Un motor blockchain: Motorul blockchain se numeste Tendermint Core. Rostul acestui motor este de a se asigura ca ordinea smart-contract-urilor pentru validare este cea corecta si este sincronizata pe toate PC-urile.
 2. O interfata de aplicatie: ABCI(Application Blockchain Interface) este interfata protocolului. Aceasta interfata permite utilizatorilor sa creeze aplicatii descentralizate folosind orice limbaj de programare.

Cheia principala a acestui protocol este Tendermint Core. Acest motor blockchain care permite sincronicitatea tuturor PC-urilor in ce priveste ordinea validarii smart-contracts. Inovatia acestui proiect consta in urmatoarele:

 • Protocolul functioneaza chiar daca o treime dintre toate PC-urile nu mai functioneaza la parametrii normali; Astfel, chiar daca hackeri pun stapanire peste o treime din PC-uri, protocolul Tendermind va functiona la parametri normali.
 • Se foloseste de protocolul Proof-of-Stake;
 • Executarea tranzactiei este instantanee. Astfel ca este cel mai rapid protocol pentru tranzactionare.
 • Interoperabilitate: Crearea de aplicatii care sa ruleze fluent indiferent de blockchain-ul folosit

Tendermint se afla intr-o stransa legatura cu blockchain-ul Cosmos. Acesta din urma fiind construit cu ajutorul Tendermint Core.

Byzantine Fault Tolerance

Acest algoritm, creat cu multi ani in urma, sta la baza Tendermint Core. Acest algoritm se ocupa de situatiile in care ceva nu merge conform planului. Blockchain-ul este o masinarie care este distribuita intr-o retea formata din extrem de multe pc-uri. Validarea unei tranzactii este asemanatoare unui proces de vot, in care toate pc-urile trebuie sa voteze validarea unei tranzactii.

Insa practic este greu ca intr-un timp extrem de scurt, blockchain-ul sa priemasca raspuns afirmativ de la toate calculatoarele din retea. Ce se intampla daca un numar de pc-uri nu functioneaza? Sau daca un anumit numar de pc-uri sunt virusate? Pentru a nu destabiliza blockchain-ul, a fost introdus acest algoritm.

Pe scurt, acest algoritm permite validarea unei tranzactii, daca intr-o runda de vot cel putin 2 treimi din validatori isi dau acordul. Astfel ca, dupa cum am mentionat si mai sus, protocolul functioneaza chiar daca o treime dintre pc-uri nu mai functioneaza.

Mai jos aveti o schema ilustrativa a acestui algoritm.

sursa: docs.tendermint.com

Concluzie

In concluzie, Tendermint Protocol permite utilizatorilor sa creeze aplicatii descentralizate extrem de usor datorita interfetei (ABCI) ce permite folosirea oricarui limbaj de programare. Popularitatea Tendermint vine si de la faptul ca blockchain-ul Cosmos este construit cu ajutorul acestui protocol . Vedem ca din ce in ce mai multe proiecte blockchain sunt construite folosind Tendermint. Cele mai cunoscute sunt urmatoarele:

 • Binance Dex;
 • SIS LABS;
 • Terra
 • Ragen Network;
 • IRISnet

Un comentariu

 1. Pingback: Aptos – un posibil Solana Killer - Ghidul Crypto

Lasa un comentariu