Odata cu dezvoltarea internetului, confidentialitatea si privacy-ul isi pierd din putere. Astfel ca, avand totul conectat la internet, suntem expusi in fiecare moment aproape oricui. Stim ca VPN-urile traditionale, in special cele gratuite, nu sunt cea mai buna solutie fiindca de cele mai multe ori acestea ne fura datele pentru a ni le vinde unor advertisers.

In acest context este nevoie de tehnologii care sa ne apere acest drept si anume privacy-ul.

Orchid Network este un VPN descentralizat construit pe tehnologia blockchain ce permite utilizatorilor comunicarea si interactiunea anonima cu internetul. Astfel ca userii pot cumpara o anumita latime de banda de la un sistem complex de computere astfel incat sa nu lase nici o urma in internet.

Ce este Orchid?

Desi majoritatea VPN-urilor de pe piata se descurca destul de bine in ceea ce priveste pastrarea privacy-ului utilizatorilor, cei de la Orchid merg un pas inainte si imbina tehnologia blockchain a celor de la Ethereum.

Aceasta tehnologie este de tipul p2p (peer-to-peer) astfel ca Orchid face conexiunea dintre cel ce doreste sa cumpere latime de banda si cel de doreste sa vanda din latimea lui de banda.

sursa: orchid.com

Trebuie mentionat faptul ca tot procesul este encriptat, astfel ca cel ce vinte latime de banda nu va putea niciodata sa afle detalii despre traficul pe internet al utilizatorului.

Cum functioneaza Orchid?

Dupa cum am mentionat mai sus, Orchid ofera posibilitatea utilizatorilor sa cumpere latime de banda pentru a se bucura de un trafic privat pe internet. Acest proces de cumparare este posibil prin intermediul token-ului nativ Ochid, OXT.

Cel ce cumpara latime de banda va trimite un numar de OTX „celui ce vinde”.

Arhitectura celor de la Orchid este construita din cateva elemente importante care asigura un nivel ridicat de privacy. Astfel ca cei de la Orchid au luat urmatoarele masuri.

  1. Plata se efectueaza doar cu OTX, astfel ca nu este necesara conexiunea unui card bancar;
  2. Cel de cumpara latime de banda nu o va cumpara de la un singur utilizator. Traficul acestuia este impartit intre un numar imens de calculatoare conectate la reteaua Ethereum;
  3. Toate datele sunt encriptate astfel ca nimeni nu are acces la ele.

Procesul de utilizare este extrem de simplu. In primul rand, utilizatorii vor trebui sa descarce aplicatia Orchid disponibila pe Android, IOS, Linux, Windows sau macOS. Aplicatia este similara celorlalte VPN-uri de pe piata.

Pentru mai multe detalii tehnice, gasiti whitepapper-ul celor de la Orchid aici.

Avantaje Orchid

Un alt features unic al celor de la Orchid este ca utilizatorul va plati doar pe timpul in care foloseste VPN, spre deosebire de alte VPN-uri conventionale care cer un abonament lunar, deci platesti pentru VPN si cand nu il folosesti.

Pentru a folosi Orchid trebuie sa conectam un wallet (online sau offline) pe care sa il alimentam cu OXT, token-ul nativ al acestui network.

Diferente intre Orchid VPN si VPN Clasic?

Orchid VPNClassic VPN
DescentralizatCentralizat
Datele pot fi impartite la
mai multi provideir
Datele merg la un singur provider
Datele sunt encriptateDatele sunt disponibile pentru
compania de VPN
Platesti atat cat folosestiPlatesti un abonament lunar

Cat costa Orchid?

Cei de la Orchid pun la dispozitia utilizatorilor si o modalitate de plata in FIAT, astfel devenind disponibil si utilizatorilor care nu detin OXT. Pretul este afisat in imaginea de mai jos.

orchid.com

Concluzie

In concluzie, Orchid VPN este solutia descentralizata pentru toti utilizatorii pe care ii intereseaza modul in care datele lor sunt stocate in internet. Astfel ca, momentan, Orchid este unul dintre cele mai performante VPN-uri cu o multime de avantaje in detrimentul celui clasic dupa cum am vazut in tabelul de mai sus.

Lasa un comentariu