In topul din aceasta luna (pe care il gasiti aici) am mentionat de un proiect speical, anume de Kava Network. De ce special? Fiindca acest proiect este un bridge intre poate cele mai cunoscute tehnologii blockchain: Ethereum si Cosmos.

In acest articol vom dezvolta mai pe larg de ce este capabil acest proiect si de ce merita atentie.

kava.io

Ce este Kava Network?

Kava este un layer-1 blockchain care combina viteza si scalabilitatea Cosmos SDK cu puterea de development a Ethereum. Kava permite dezvoltatorilor sa creeze aplicatii WEB3.0 folosindu-se de aceasta arhitectura co-chain.

Desi pe piata mai exista si alte tehnologii multi-chain, KAVA Network are anumite avantaje care sunt enumerate in lista de mai jos:

  • Interoperabilitate: Acest proiect este construit in asa fel incat sa functioneze fluid atat pe Cosmos, dar si pe Ethereum. Acest co-chain permite utilizatorilor accesul in totalitate la ambele tehnologii blockchain fara sa sacrifice una dintre ele;
  • Scalabilitate Optimizata: Construit si cu ajutorul protocolului Tendermint Core, KAVA permite utilizatorilor sa integreze aplicatiile construite folosind Kava cu orice alt ecosistem existent pe piata;

Cele de mai sus sunt poate cele mai importante aspecte ale acestui network. Acestea sunt posibile datorita arhitecturii unice si modul in care este construit acest neteork.

Cum functioneaza Kava?

Cel mai important aspect al acestei tehnologii este arhitectura Co-chain. Aceasta arhitecture este nucleul Kava care face posibila imbinarea celor doua blockchain-uri.

sursa: kava.io

Conform celor de la Kava, aceste co-chains functioneaza exact ca doua emisfere cerebrale. Emisfera Cosmos Co-Chain este optimizata pentru aplicatiile cosntruite pe Cosmos (viteza si scalabilitate). Iar emisfera Ethereum Co-Chain este optimizata pentru Ethereum dApps (development).

Fiecarui blockchain i s-a construit un bridge care comunica datele in Tendermint Engine. Aceste date ajung in emisfere de unde sunt preluate de Translator Module.

Inovatia celor de la Kava consta in crearea unui modul de Translatie (Translator Module) care practic uneste cele doua emisfere permitandu-le sa lucreze impreuna intr-un mod extrem de scalabil.

Cele doua blockchain-uri sunt poate cele mai puternice si populare din lume, astfel ca unindu-le, cei de la Kava au creat poate cea mai puternica si scalabila tehnologie blockchain.

Ce reprezinta aceste Co-Chains?

  1. Ethereum Co-Chain – Acest co-chain este un program de executie compatibil EVM, construit pentru developeri, functionand cu ajutorul limbajului de programare Solidity.
  2. Cosmos Co-Chain: Acest co-chain este blockchain-ul extrem de scalabil al celor de la Cosmos SDK, care permite conexiunea network-ului Kava cu orice proiect construit pe tehnologie Cosmos.

Am vorbit despre cele doua „emisfere”, insa unul dintre factorii esentiali este protocolul Tendermint Core. Acest protocol este un framework Proof-of-Stake construit pe algoritmul Byzantine Fault Tolerant.

Acest protocol (Tendermint) permite tehnologiei sa proceseze zeci de mii de tranzactii intr-un timp extrem de scurt. Despre Terndermint gasiniti mai multe aici.

Kava Token

Kava este token-ul nativ al acestui proiect. Acest token indeplineste 3 functii si anume:

  1. Security: Fiind un protocol Proof-of-Stake, validarea nodurilor are loc in prezenta staking-ului de tokeni Kava. VAlidatorii primesc inapoi un procent din taxele de tranzactie din interiorul ecosistemului.
  2. Guvernance Token: Acest token, pe langa ca moneda principala de tranzactie, are rol si pentru vot. Astfel ca importanta votului este direct influentata de cantitatea de Kava detinuti.
  3. Incentives: O parte din tokenii Kava vor fi distribuiti proiectelor de top construite pe Kava pentru a ajuta la cresterea network-ului.

In total exista in jur de 280 de milioane de astfel de tokeni. mai jos gasiti distributia tokenilor.

In momentul de fata, Kava valoreaza 1.4 dolari.

https://research.binance.com

Concluzie

In concluzie, Kava Network este una dintre cele mai performante tehnologii la ora actuala. Acest lucru se datoreaza combinatiei dintre cele mai importante blockchain-uri: Ethereum si Cosmos. Aceasta tehnologie co-chain aduce imbunatatiri atat pe partea de viteza si scalabilitate, dar si pe partea de development.

Astfel ca network-ul Kava este unul dintre cele mai versatile de pe piata.

Lasa un comentariu