Oasis Network este un proiect crypto care este denumit: „Ethereum Killer„. Aceasta titulatura se datoreaza faptului ca, desi asemanator cu Ethereum are doua avantaje:

  1. Built-in Privacy;
  2. Scalabilitate crescuta

Ce este Oasis Network?

Oasis Network este un Proof-of-Stake blockchain construit in special pentru aplicatii DeFI datorita confidentialitatii ridicate cu care sunt operate datele.

Una dintre marile probleme in ceea ce priveste adoptarea pe scara larga a tehnologiei blockchain este lipsa de confidentialitate. Acest lucru, desi constituie un avantaj pentru anumite dApps, reprezinta un dezavantaj major in special pentru domeniul financiar, guvernamental etc.

Cei de la Oasis Network construiesc acest pod intre blockchain si confidentialitate. Desi manipuleaza extrem de multe date, Oasis Network asigura encriptie end-to-end astfel ca date sunt mereu protejate.

sursa: docs.oasis.io

Cum functioneaza Oasis Network?

Oasis Network este construit din 2 layer-uri care separa sarcinile blockchain-ului:

  • Consensus Layer
  • ParaTime Layer
sursa: docs.oasis.io

Consensus layer este layer-ul principal, scalabil, care ruleaza pe mecanismul de noduri care valideaza tranzactiile, asemanator cu majoritatea blockchain-urilor existente.

Inovatia celor de la Oasis Network este construirea celui de-al doilea layer si anume ParaTime Layer. Acest layer proceseaza in paralel mai multe tranzactii (in special cele complexe). Astfel ca utilizatorul poate folosi mai multe astfel de ParaTime Layer in functie de complexitatea procesului care trebuie validat.

Avantajele Oasis Network

Desi asemanator tehnologiei Ethereum, tehnologia Oasis depaseste cu mult capabilitatile ETH din prezent, dar nu numai, fiind mult mai avantajos si mai rapid si decat multe alte blockchain-uri. Mai jos gasiti o imagine in care sunt comparate cele mai importante caracteristici ale 4 blockchain-uri existente.

sursa: docs.oasis.io

Vedem ca cel mai mult se apropie de Oasis Network, Polkadot si Avalanche, cel din urma chiar intrecand tehnologia prezentata in articol la capitolul TPS si Average Block Time.

Oasis Token

ROSE este token-ul nativ al celor de la Oasis Network. Acest token va fi utilizat pentru orice tip de tranzactie din interiorul ecosistemului, dar si pentru staking. In total vor fi 10 miliarde de astfel de tokeni.

In momentul de fata, ROSE valoreaza 0.06 dolari si poate fi achizitionat de pe Binance, Coinbase Exchange, KuCoin etc.

Concluzie

In concluzie, Oasis Network este o tehnologie foarte asemanatoare ETH, insa cu performante mult mai ridicate. Avantajele acestei tehnologii, pe langa TPS, sunt gradul mare de scalabilitate si metodele de encriptie, de confidentialitate a datelor, crescuta. Astfel, Oasis Network ar putea deveni tehnologia care sa accelereze implementarea blockchain-ului in lumea traditionala.

Lasa un comentariu