
Stim ca Bitcoin-ul este o moneda care se mineaza. Cine mineaza Bitcoin? Minerii! In articolul de fata vom vedea de ce sunt importanti minerii si cum mai exact se mienaza Bitcoin-ul.
In lumea crypto, halving insemna procesul prin care se reduce numarul maxim de cryptomonede ce pot fi minate la fiecare bloc nou.
Cum functioneaza halving-ul?
In ce priveste Bitcoin-ul, noi monede sunt generate constant, acestea fiind „eliberate” de catre mineri. Pe scurt, minerii trebuie sa valideze blocuri noi, iar pentru fiecare validare reusita acestia primesc niste BTC ca recompensa. Fara mineri practic nu s-ar mai genera monede noi.
Care este rata de scadere a recompensei?
In ce priveste BTC, un bloc este validat, in medie, o data la fiecare 10 minute. Daca la inceput recompensa era de 50 de BTC per bloc validat, aceasta se injumatateste o data la 210 mii de astfel de blocuri validate, adica aproximativ o data la 4 ani.
Astfel ca daca in 2012 recompensa era de 25 de BTC, in 2016 era jumatate, adica 12.5. In 2020 aceasta s-a redus la 6.25, iar urmatoarea injumatatire se preconizeaza ca va avea loc in 2024, cand recompensa va fi de numai 3.125 BTC.
Stim ca in total exista 21 de milioane de BTC, astfel ca dupa 32 de injumatatiri nu va mai exista practic nici un BTC de minat.
De ce dureaza atat de mult?
Cu cat raman mai putini Bitcoini de minat, cu atat procesul de minare este mai greu. Adica ca pe langa injumatatirea recompensei, minerii trebuie sa depuna mai mult efort pentru a valida un bloc.
In Octombire 2021 erau in circulatie aproximativ 18.85 milioane de BTC. Asta inseamna ca mai erau de minat doar 2.15 milioane. Desi in mare parte totii BTC se afla in circulatie, acestia care au mai ramas se speculeaza ca vor fi pusi in circulatie nu mai repede de 100 de ani. Acest fapt se datoreaza atat injumatatirii recompensei, cat si cresterea in dificultate a procesului de minare. Pe scurt, o data cu trecerea timpului, minerii lucreaza mai mult pentru o recompensa mai mica.
Ce efect are Halving-ul asupra pretului?
Daca gandim logic si ne uitam in urma, observam ca exista o crestere masiva a pretului BTC imediat dupa ce halving-ul a avut loc.
Inainte de halving-ul din 2013 BTC valora 16 dolari, imediat dupa injumatatirea recompensei pretul BTC a sarit la 520 de dolari.
Dupa halving-ul din 2016, BTC a urcat la peste 16,000 de dolari, iar daca tineti minte la inceputul lui 2021 (dupa halving-ul din 2020) BTC depasise valoarea de 60,000 de dolari.
Daca firul logic se continua inseamna ca va trebui sa vedem o crestere imensa in valorea BTC-ului in anul 2024, cand se speculeaza ca va fi urmatorul halving. Data nu este 100% sigura fiindca acest lucru este influentat de rata de minare din acest moment.

Cumva, acest proces de crestere imediat dupa halving este logic, pasii fiind cei urmatori:
- Recompensa este injumatatita;
- Scade numarul de BTC disponibil in circulatie;
- Creste cererea de BTC;
- Creste pretul
Concluzie
Halving-ul este o notiune importanta pentru cei pasionati de crypto si mai ales este important momentul cand aceasta are loc. Daca istoria se repeta, inseamna ca la urmatorul halving (aproximativ in 2 ani) pretul BTC va creste. Si cum stim ca in principal BTC conduce piata crypto, vom vedea o cresterea a majoritatii cryptomonedelor.