Republica Centrafricana va lansa Sango

La o luna dupa adoptarea Bitcoin ca legal tender, statul african vrea sa lanseze cel dintai proiect crypto, Sango, in cadrul campaniei de popularizare si crestere in adoptie a activului descentralizat.

Sango presupune crearea primului hub crypto perfect legal si recunoscut politic. Numele acestuia vine de la a doua limba vorbita in tara, dupa franceza. Acesta mentioneaza si infiintarea unei Banci Digitale Nationale, sustinerea achizitilor de proprietati si terenuri in Bitcoin, precum si dezvoltarea unui portofel electronic.

Prin noul program, autoratile vor sa creeze o insula crypto fizica si virtuala, sa atraga startup-urile si firmele axate pe Web3, prin oferirea de acces la resursele tarii, ca uraniu, diamant si aur. Complementar, se va institui taxe zero pe venitul si profitul din crypto si politici economice foarte atractive pentru afacerile din sectorul descentralizat. Asadar, Sango doreste sa reformeze economia clasica, insa pentru mai multe puteti consulta site-ul https://sango.org.

Este destul de greu insa de inchipuit cum planurile guvernului local vor reusi, avand in vedere ca maxim 35.000 de oameni din Republica Centrafricana au acces la internet, din care doar o parte au auzit de Bitcoin. In plus, principala activitate a tarii este preponderent in agricultura, care asigura mare parte din PIB, neavand industrii de fin-tech sau IT.

Conform ultimelor date, centrafricanii reprezinta printre cele mai slabe economii ale lumii si sunt pe ultimele locuri privind Indicile de Dezvoltare Umana. Guvernul a anuntat, concomitent cu noua stire, ca a obtinut fonduri de 35 de milioane de dolari din partea Bancii Mondiale, pentru dezvoltarea sectorului digital, nu si pentru viitorul proiect.

Institutia financiara suprema, chiar a intervenit rapid dupa publicarea vestii, sustinand ca banii au fost acordati exclusiv pentru imbunatatirea sistemului de management financiar si initierea unor reforme, precum: digitalizarea economiei, perfectionarea platilor digitale, actualizarea bankingului, etc. In plus, Banca Mondiala a spus ca Sango este o utopie totala, spunand ca nici un investitor serios, nu se va ancora intr-un astfel de program.

Banca Statelor Africii Centrale, a fost si ea total impotriva acestui proiect, precum si a adoptarii Bitcoin, care ar putea pericilita stabilitatea financiara.

Paraguay, la un pas de reglementarea industriei crypto

Statul sud-american, este aproape de a regulariza tranzactionarea cu monede virtuale si mineritul acestora.

Proiectul de lege privind activatile crypto a fost depus in Parlamentul paraguayan in iulie 2021, iar acum, dupa mai multe modificari, acesta a trecut de Camera Deputatilor, cu un vot de 40 contra 12. Propunerea a fost depusa pe atunci de Senat, care va avea din nou initiativa, dupa completarile Camerei. Daca forul decizional va aproba noul format, legea va merge mai departe catre executiv, pentru promulgare.

Toate acestea, in ciuda avizului negativ dat de Banca Centrala a tarii, care spus ca monedele virtuale reprezinta investitii foarte riscante, ce nu vor putea inlocui fiat-ul, iar consumul de energie de pe urma mineritului, nu justifica crearea locurilor de munca si a beneficiilor ulterioare. Textul propunerii prevede atragerea minerilor internationali in Paraguay, taram care are printre cele mai mici tarife la electricitate de pe continentul latin, aprox. 5 centi pe kw per ora.

Masurile mai propun acordarea de licenta acestor operatori, precum si eliberarea de autorizatii pentru racordarea la reteaua de energie si supravegherea atenta a actorilor implicati. De asemenea, proiectul specifica stabilirea unor plafoane, astfel incat toate entitatile miniere sa poata consuma doar atat cat este disponibil. Aditional, se va crea un registru cu toate persoanele fizice sau juridice, care tranzactioneaza crypto sau detin active digitale, pentru transabilitate si impozitare eficienta.

Daca Paraguay, va promulga noua lege, se va alatura majoritatii tarilor latine crypto-friendly, care fie au deja un cadru de reglementare, fie se pregatesc pentru asta, fie chiar au oficializat monedele virtuale ca legal tender.

Binance a primit licenta in Italia

Cel mai mare exchange crypto al Planetei, a obtinut certificat de functionare din partea autoritatilor de la Roma.

Compania infiintata in 2017, este pe val in acest an, dupa ce a reusit sa obtina doar in ultimele 2 luni licenta in Bahrain, Dubai si Franta. Acum, fostul centru al Imperiului Roman este cel care-si pune semnatura pe dosarul de licentiere. Italia este a treia mare economie a Europei, membra a Grupului celor Sapte si unul dintre principalii promotori ai tehnologiei registrelor distribuite.

Tara este, de asemenea, membra a Parteneriatului European Blockchain, inca din 2018, iar guvernul a format in ultimul an, o echipa de 30 de experti pentru a studia si exploata acest eco-sistem. Astfel, Binance este inregistrat drept furnizor de servicii crypto-valutare la Oficiul Agentilor si Mediatorilor (OAM), asa cum prevede legislatia italiana. Prin noul statut, exchange-ul, poate oferi produse crypto clientilor sai din Peninsula, perfect legal si reglementat.

In urma cu aproape 1 an, compania s-a confruntat cu piedici puse din partea autoritatilor, din lipsa unui cadru juridic. Acest fapt, va duce si la deschiderea de noi birouri si retele, si implicit, crearea de noi locuri de munca si oportunitati de business. In acest sens, Binance demonstreaza inca o data angajamentul fata de legile in vigoare ale fiecarei tari si respectul fata de stat, precum si dorinta de a opera perfect legal si de a oferi utilizatorilor sai, siguranta si transparenta.

CEO-ul companiei, Changpeng Zhao, a multumit Ministerului Economiei, Finantelor si OAM, pentru eforturile si demersurile intocmite in favoarea companiei sale si a marturisit ca doar o reglementare clara si eficienta, poate duce la adoptarea in masa a monedelor virtuale.

Crypto prezent la Monaco Grand Prix

Evenimentul care se desfasoara din 1929 si include poate printre cele mai captivante curse de automobile din lume, a fost gazda in acest an, pentru spatiul crypto si restul elementelor corelate la Web3.

Formula 1 a fost competitia sportiva, poate cea mai deschisa fata de sectorul descentralizat, asta si pentru ca a vazut, in acest domeniu, sansa de a atrage noile generatii. Ieri, la Monaco, aerul crypto s-a resimtit din plin, in diferite ipostaze, prin parteneriate sau lansari de token-uri si NFTs, cu ocazia cursei. Oracle Red Bull Racing, recunoscut drept cel mai rapid echipaj de boxe din F1, a colaborat cu exchange-ul Bybit, pentru lansarea unor certificate digitale, pe Tezos.

Piesele sunt disponbile prin licititate si portretizeaza istoria si viitorul Red Bull. In plus, cu ocazia GP 22, cei doi parteneri au lansat, in premiera, si clipul „In cautarea urmatorului nivel”, despre masina RB18. Cei de la Aston Martin, s-au aliat cu Crypto.com in martie, toate masinile de F1 ale britanicilor, purtand acum sigla companiei fondate in 2016.

De asemenea, platforma gazduieste si NFT-urile si airdrop-urile brand-ului auto, care promite multe alte proiecte in urmatorii ani. Alpine s-a asociat cu Binance, pentru acest eveniment, care va aduce cu sine colectii de jetoane nefungibile si surprize pentru fani. De exemplu, acum 10 zile, intr-un giveaway organizat de compania lui CZ, un fan a avut ocazia sa vada pe propria piele, cum este viata unui mecanic Alpine de F1. 

Multe alte colaborari au avut cu ocazia acestui mare event, cei de la Ferrari au colaborat cu compania blockchain Velas, Mercedes cu exchange-ul FTX, iar Alfa Romeo cu memecoin-ul Floki.

Lasa un comentariu