Desi aparute mult mai recent decat criptomonedele, in momentul de fata sunt la fel de populare. NFT-urile au ajuns populare prin doua cai:

 • prin necesitatea acestora
 • prin faptul ca au existat influente din partea influencerilor si a artistilor

Asadar, ce sunt de fapt NFT-urile, ce le difera de criptomonede si de ce sunt importante pentru societatea actuala.

Ce sunt NFT-urile

NFT-urile (NON FUNGIBLE TOKEN) este un asset digital care poate fi verificat prin tehnologia blockchain. Aceste asset-uri pot fi de mai multe tipuri:

 • Arta vizuala
 • Muzica
 • Asset-uri din diferite jocuri, avatare
 • GIF-uri

Dupa cum le spune si numele, „non-fungible„, acest lucru inseamna ca fiecare NFT este unic. Spre deosebire de criptomonede unde, spre exemplu, toate monedele Cardano(ADA) sunt la fel. Cum nu exista 2 picturi la fel sau 2 melodii identice, tot asa, nu exista 2 NFT-uri la fel.

De ce avem nevoie de NFT-uri

Principapul motiv pentru care avem nevoie de NFT-uri este digitalizarea artei, in special a celei vizuale. In lumea traditionala, in momentul in care se vinde o pictura, se cunoaste cine ii este autorul. Indiferent de cate ori a fost vanduta o pictura, pictura ramane creatia autorului, dar se afla in posesia altei persoane. Problema adevarata se naste cand vorbim despre copii si falsuri. In lumea traditionala pentru a dovedi un fals trebuie o expertiza profesionista. Aceasta metoda dureaza mult, este scumpa si nu e 100% certa.

Intr-un mod asemanator se vrea si in digital. Daca cineva creeaza o pictura digitala, el este autorul acesteia indiferent de cate ori pictura a fost vanduta. Avantajul suprem al NFT-urilor este ca nu pot fi falsificate. Nu se poate crea o copie fidela a unui NFT. Motivul pentru aceasta este ca numele autorului se trece in blockchain, deci tot timpul vei putea verifica daca un NFT este real sau nu.

Vedem cum NFT-urile rezolva complet problema falsificarii artei.

Cum stocam NFT-uri? De unde le cumparam?

In prezent exista o multime de marketplace-uri speciale pentru NFT-uri:

 • Crypto.com;
 • OpenSea;
 • X2Y2;
 • Binance NFT;
 • DeadRare;
 • TrustMarket

In aceste Marketplace-uri gasim o multime de NFT-uri pe care le putem achizitiona folosind criptomonede. Cu ce criptomoneda putem cumpara NFT depinde de la un marketplace la altul. Dupa achizitie, acestea se pastreaza intr-ul portofel de NFT-uri. Majoritatea portofelelor de crypto au si functia de a detine NFT-uri. Deci, in majoritatea cazurilor nu vei avea nevoie de un wallet in plus doar pentru NFT-uri.

Cat costa un NFT?

NFT-urile sunt exact ca arta, nu au un pret fix. Exista NFT-uri care valoreaza cativa centi, dar exista si NFT-uri ce valoreaza zeci de milioane de euro. Variatia pretului unui NFT depinde doar de cerere si oferta, de popularitatea NFT-ului etc. In esenta, nu se poate prezice valoarea unui NFT.

NFT-urile permit digitalizarea artei si impiedica crearea de copii si falsuri. Pe langa acestea, le permit artistilor digitali sa isi vanda creatiile intr-un mod sistematizat si sigur.

Lasa un comentariu