Fondatoarea OneCoin, inclusa pe lista Europol

Ruja Ignatova, cea care a infiintat platforma crypto OneCoin, o adevarata schema ponzi, a fost inclusa pe lista celor mai cautati infractori din lume.

Poreclita drept „Regina criptomonedelor”, Ruja Ignatova, cetatean german cu origini bulgare, e data disparuta din octombrie 2017, cand a fost vazuta ultima oara, la bordul unei curse aeriene Sofia-Atena. Aceasta a infiintat OneCoin in 2014, alaturi de Sebastian Greenwood (arestat in 2018) si a lasat cu ochii in soare milioane de oameni ce au investit, estimativ, un total de peste 4 miliarde de dolari in proiect. OneCoin s-a vrut a fi un Bitcoin-killer, dar defapt s-a dovedit a fi cea mai mare escrocherie crypto. Acum, Europol, adica agentia Uniunii Europene pentru cooperare in materie de aplicare a legii, a dat-o pe bulgaroaica in urmarire generala si ofera 5000$ recompensa oricarei persoane ce poate oferi informatii decisive in arestarea inculpatei.

Europol a intrat in investigatii, la cererea politiei germane, in 2018, toate birourile OneCoin fiind pe atunci perchozitionate, iar dovezile confiscate. Ruja Ignatova si firma din spatele OneCoin, au fost judecati in lipsa in SUA, intr-un proces in care fratele vinovatei, Konstantin, cel care a preluat afacerea dupa 2017, a fost arestat in 2019 si a depus marturie in schimbul protectiei ca martor. Acuzele care i se aduc fondatoarei schemei ponzi sunt de frauda, spalare de bani si inselatorie. OneCoin, a fost de la bun inceput un proiect suspect, acesta avea o caracteristica centralizata, neavand nici un blockchain ca suport, iar valoarea activului era controlata de fondatori, nu de piata.

OneCoin este un caz atat de celebru, incat a fost obiectul unui episod din mini-seria „Money Explained”, al podcast-ului BBC „The Missing Cryptoqueen” si al filmelor aflate in productie „Fake!” si „The Deception Queen”. Un alt mare scam crypto, care are si ecranizare, este Quadriga, despre care am scris aici.

Emirates Airlines vrea sa patrunda in spatiul Web3

Cea mai mare companie aeriana din zona Orientului Mijlociu, doreste sa acceseze industria descentralizata si sa ofere servicii si produse in acest sens.

Gigantul aviatic din Emiratele Arabe Unite, parte a grupului Emirates, detinut de guvernul de la Dubai, a fost infiintat in 1985. Prin vocea directorului de operatiuni, Adel Ahmed Al-Redha, entitatea a anuntat ca intentioneaza sa implementeze, cat mai curand posibil, Bitcoinul ca metoda plata, NFT-urile ca produse ale companiei, proiecte metaverse si blockchain-ul ca mecanism pentru transabilitate si gestionare de date. Zvonurile au fost initial lansate in aprilie, cand s-a aflat ca Emirates urmareste sa investeasca zeci de milioane de dolari pentru o strategie privind extinderea catre sectorul tech, cu focus pe metaverse si NFT.

In acest sens, Emirates Airlines doreste sa recruteze noi angajati in viitor, si cu cunostiinte in domeniul Web3, pentru a putea face noile optiuni disponibile cat mai repede. Intregul demers face parte din planurile companiei de a se adapta nevoilor clientilor, avand in vedere ca zona araba este un adevarat hub crypto. De asemenea, prin adaugarea mecanismului blockchain, Emirates vrea sa ofere o infrastructura tehnologica mult mai interactiva si eficienta, atat pentru clienti, cat si pentru angajati. Tendinta de familiarizare cu spatiul descentralizat este tot mai mare in Emiratele Arabe Unite, de cand Autoritatea de Reglementare a Activelor Virtuale a devenit functionabila si tot mai multe entitati sau exchange-uri, au inceput sa opereze in acest domeniu.

In 2014, compania letona airBaltic, a fost prima din industria aviatica, care a introdus Bitcoin ca optiune de plata pentru bilete, ulterior Ether, Doge si alte patru stablecoins fiind acceptate.

Asociatia de Fotbal engleza cauta explorarea sectorului NFT

Football Association (FA), organismul care reglementeaza sportul rege din Anglia, de mai bine de peste 1 secol si jumatate, vrea sa-si creeze propria colectie de jetoane nefungibile.

FA intentioneaza sa minteze certificate digitale pentru a-si spori veniturile si a se adapta noilor tendinte, dupa ce prima divizie, Premier League, a incheiat in martie un parteneriat cu Consensys in acest sens, iar titani precum Manchester City, Liverpool, Arsenal sau United, sunt deja angrenati in acest sector. Intreaga stire a fost facuta publica de directorul executiv al FA, Mark Bullingham, in cadrul Congresului UEFA din Viena, care a spus ca NFT-urile pot fi o sursa importanta de bani si o zona comerciala de explorat, pe care Asociatia vrea sa o fructifice. Ele pot fi atat o sursa de entertainment, cat si niste simple produse inovative, similare cardurilor de colectie sau accesorilor de imbracaminte.  

Noua veste a atras multi critici, in conditiile in care ca autoritatile engleze se lupta cu eliminarea reclamelor la pariuri sportive, iar FA ia in considerare explorarea unui sector atat de volatil si controversat. De altfel, presedintele Matt Zarb-Cousin al Clean Up Gambling, s-a aratat socat de faptul ca Asociatia se gandeste la o astfel de initiativa, in contextul actual si ca fotbalistii, cluburile si competetiile, intra intr-o zona atat de superficiala si speculativa, ce nu le ofera fanilor decat niste jpeg-uri, prin care se invart o gramada de bani.

FA planuieste pe langa explorarea sectorului NFT, reglementarea operatiunilor de tip LBO, in urma carora se face achizitia unei companii prin imprumut din activul ce urmeaza sa fie cumparat, asa cum s-a intamplat cu Manchester United in 2005.

Goldman Sachs si Barclays vor investi in Elwood

Cei doi mari giganti ai lumii financiare, au participat la runda de crowdfunding initiata de platforma crypto detinuta de miliardarul britanic, Alan Howard.

Multinationala americana, Goldman Sachs, alaturi de banca internationala cu sediul la Londra, Barclays, sunt principalii investitori ai fondului, la care au mai aderat intre timp Dawn Capital, Commerzbank si Galaxy Digital. Compania Elwood a fost evaluata la 500 de milioane de dolari. Ea  a fost intemeiata, initial ca o firma necesara pentru a gestiona portofoliul crypto al lui Howard, dar in timp ea a devenit o corporatie cu potential ce ofera date de piata si infrastructura de tranzactionare. Ea se bazeaza pe institutii financiare traditionale, de la fonduri speculative la banci, ce investesc in active digitale.

Valoarea rundei de crowdfunding se ridica la 70 de milioane de dolari, iar finantarea pe care o atribuie Goldman Sachs si Barclays celor de la Elwood, demonstreaza increderea si angajamentul fata de piata crypto. Odata faurita tranzactia, Howard va ramane totusi actionar majoritar, insa e clar ca Elwood va atinge un nou nivel de popularitate si capitalizare, dupa ce la inceputul anului s-a aliat cu Bloomberg pentru a conecta software-ul sau la sistemul de gestionare al comenzilor pe platforma de tranzactionare din SUA.

Goldman Sachs a lansat in premiera luna trecuta, primul sau credit-Bitcoin, in timp ce Barclays, si-a schimbat pozitia dupa ce anul trecut a intrat in conflict cu Binance.

Lasa un comentariu