Odata cu cresterea exponentiala a fenomenului crypto au inceput sa apara din ce in ce mai multe exchange-uri unde putem face trading de crypto. Exchange-urile de crypto se impart in 2 categorii:

 • Centralizate
 • Descentralizate

Printre preferatele pasionatilor de crypto se numara cele descentralizate, prescurtate DEX, fiindca acestea nu implica un intermediar, o entitate care sa faca posibil trading-ul.

Pentru un incepator este destul de dificil sa aleaga din multitudinea de optiuni, un exchange pe care sa il foloseasca, fiindca fiecare exchange incearca sa isi creeze o reclama cat mai favorabila, sa iasa cat mai mult in evidenta cu diferite tool-uri, facilitati, etc.

Din multitudinea de variante, pentru romani, credem ca una dintre cele mai bune solutii o reprezinta exchange-ul romanilor de la Elrond Network anume, Maiar Exchange (MEX).

Ce este Maiar?

Maiar Exchange sau MEX este platforma relativ noua de exchange a celor de la Elrond Network, lansata in Noiembrie 2021. Maiar a fost inainte unul dintre cele mai bune wallet-uri de crypto si ramane in continuare un wallet excelent, insa odata cu sfarsitul anului trecut acesta a primit un upgrade si s-a transformat intr-unul dintre cele mai bune exchange-uri.

La intrebarea “Ce este MEX?” a raspuns foarte concis pe blogul Elrond CEO-ul Beniamin Mincu astfel:

„Platforma Maiar Exchange deschide o nouă cale semnificativ mai eficientă pentru a schimba valoare de la persoană la persoane (peer to peer – P2P). Oricine va putea tranzacţiona valori şi active digitale, instantaneu şi la costuri neglijabile. Acesta este începutul unei noi ere pentru finanţele digitale”.

MEX are cateva puncte tari care il ridica mai sus fata de concurenta si anume:

 • MEX este un DEX(decentralized online marketplace), adica este o platforma decentralizata care va permite trading de crypto la costuri foarte mici;
 • Platforma ofera posibilitatea sa detii criptomonede la Staking asigurandu-ti un venit pasiv decent.
 • Platforma este construita integral pe blockchain-ul Elrond ceea ce inseamna ca exchange-ul va beneficia de facilitatile tehnologiei;
 • Viteza foarte mare, viteza blockchanin-ului Elrond este de aproximativ 250.000 de tranzactii pe secunda, asta inseamna ca nu vei simti deloc delay cand tranzactionezi;
 • Mai mult, MEX este construit din 3200 de noduri, fiecare avand un maxim de 5400 de tranzactii pe secunda;
 • Maxima Securitate – se stie ca blockchain-ul Elrond este unul dintre cele mai sigure de pe piata.

Care sunt facilitatile MEX?

 • Swapping

Swapping consta in faptul ca vei putea sa schimbi o criptomoneda intr-o alta. Acest mecanism e foarte simplu. In momentul cand schimbi sa presupunem eGLD in MEX aceasta conversie are loc in interiorul aplicatiei intr-un Liquidity Pool si nu sunt implicati si alti participanti, astfel incat viteza este extrem de mare.

Momentan, pentru swapping sunt disponibile urmatoarele monede urmand ca pe parcurs sa fie introduse tot mai multe: EGLD, MEX, USDC, RIDE, CRU, ZPAY, ISET, AERO, EFFORT, WAM.

 • Liquidity Pool

Liquidity Pools sunt rezerve de token-uri disponibile pentru utilizatori cu care acestia pot face Swapping. Aceste token-uri sunt puse la dispozitie tot de anumiti utilizatori(un fel de Staking), iar acestia vor primi un procent din taxa de tranzactie, deci un venit pasiv. Utilizatorii au dreptul sa isi retraga oricand monedele din liquidity pool.

 • Farming

Farming-ul este un stimulent pentru utilizatori de a-si stoca monedele in Liquidity Pools. Acestia isi pot „bloca” pentru o perioada criptomonedele si vor beneficia de comisioane in MEX, un fel de dobanda.

Concluzie

MEX poate fi accesat atat de pe desktop cat si de pe aplicatia mobila. Avantajul acestui exchange esta ca se bucura de o interfata grafica extrem de accesibila oricui, indiferent daca este incepator sau experimentat.

In concluzie, MEX este unul dintre cele mai bune DEX-uri pentru romani fiind de departe cel mai rapid exchange cand vine vorba de Swap. Totodata MEX are avantajul ca este construit pe platforma celor de la Elrond, o platforma romaneasca care vedem ca este intr-o continua evolutie si dezvoltare.

Bonus la inregistrare pe Maiar Exchange

Inregistreaza-te pe Maiar Exchange folosind acest link pentru a beneficia de bonusul de 10$.