Un ghid practic pentru începători

Ghid Criptomonede | Criptomonedele sunt revoluționare, iar apariția lor a adus schimbări impresionante în economia mondială. Criptovaluta reprezintă viitorul, având ca scop echitatea economică, mai exact acestea oferă acces complet la sisteme financiare, dar și la libertate financiară dacă te hotărăști să investești în acestea.

Cu toții sunt de părere că în câteva decenii aceste monede virtuale vor înlocui monedele fiat emise de guverne, de aceea informarea despre acest subiect este mereu bine-venită. 

Ce sunt criptomonedele? 

Criptomonedele compun valuta digitală, poți să le vezi ca și o formă de investiție sau poți chiar să cumperi bunuri sau servicii cu acestea, cert este că nu ai cum să greșești atunci când te hotărăști să intri în lumea monetară virtuală.

Pentru ca monedele virtuale să fie create, dar și securizate, acestea folosesc o tehnologie de ultimă generație, supranumită blockchain. Cu ajutorul acestei baze de date, criptomonedele și tranzacțiile acestora sunt stocate și gestionate de un grup de computere, fapt ce oferă siguranță, făcându-le imposibil de decodificat. 

Majoritatea persoanelor înclină să facă această schimbare spre criptovaltă, deoarece monedele virtuale nu sunt emise de nicio autoritate centralizată, ceea ce le face imune la interferențele guvernelor. 

Bitcoinul – scurt istoric al primei criptomonede 

Așa cum ați citit din subtitlu, prima criptomonedă creată este Bitcoin care a apărut pe piață în anul 2009, în urma crizei economice mondiale din anul 2008.

Creatorul acestei monede virtuale revoluționare este Satoshi Nakamoto, acesta dorindu-și să creeze o nouă metodă de plată apolitică, imună la o nouă criză economică și la alte evenimente politice care afectează omenirea. 

Legalitatea criptomonedelor 

Majoritatea țărilor au legalizat criptomonedele, dar există și țări precum India care au interzis folosirea și tranzacționarea monedelor virtuale.

Pe lângă faptul că le poți vinde și cumpăra după bunul tău plac, mai nou unele magazine au introdus criptomonedele ca și o nouă modalitatea de plată. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, unele companii imobiliare permit clienților să achiziționeze imobile prin astfel de instrumente de plată. Încetul cu încetul acestea vor fi o nouă modalitate de plată în majoritatea companiilor. 

Siguranța Crypto 

Cu siguranță ai auzit de atacurile cibernetice asupra deținătorilor de criptomonede, dar aceste atacuri au avut loc chiar când monedele virtuale erau la început de drum și nu existau anumite baze de date care să contribuie la păstrarea în siguranță a acestora.

Trebuie să ținem cont de faptul că tehnologia evoluează în fiecare clipă a vieții noastre, iar atacurile cibernetice sunt tot mai puține din cauza evoluției bazei de date blockchain, amintită anterior.

Blockchain-ul furnizează o protecție imbatabilă asupra tranzacțiilor crypto, iar cât timp utilizatorii și investitorii accesează o platformă sigură, fondurile crypto ar trebui să fie în siguranță. 

Tranzacționarea monedelor virtuale 

Metoda I: Minarea criptomonedelor 

În momentul în care Bitcoinul a apărut pe piață, singura modalitate de a obține această monedă virtuală era prin minat. În 2009, fiecare „block minat” aducea o ”recompensă” de 50 BTC celor care reuşeau să găsească „soluţiile” algoritmului.

Cu alte cuvinte, criptomonedele sunt oferite drept recompensă oricărei persoane dispuse să ajute la menținerea securității rețelei.

Pentru această metodă de a obține criptomonede îți trebuie bune informații în acest domeniu, cel al tehnologiei, dar și un calculator sau un laptop pe care să operezi. Trebuie să ai în vedere că ai nevoie de multă răbdare pentru a avea succes. 

Metoda II: Cumpărarea criptomonedelor 

Pe piață există o multitudine de platforme care te ajută să cumperi monede virtuale chiar cu cardul de debit sau cel de credit.

Înainte de a te hazarda să cumperi criptovalută cu una dintre platformele existente, asigură-te că este una sigură și citește toate informațiile și părerile cu privire la acel program. În funcție de preferințele tale, alege platforma care ți se potrivește cel mai bine. 

Metoda III: Utilizarea CFD-urilor (contracte pentru diferență)

Poți tranzacționa criptomonede cu ajutorul CFD-urilor, acestea fiind una dintre cele mai sigure metode de tranzacționare.

CFD-urile permit utilizatorilor să ia o poziție de cumpărare sau vânzare, după caz, iar mai apoi aceștia trebuie să prevadă dacă valoarea acelei criptomonede va scădea sau va urca.

Trebuie doar să faci niște speculații cu privire la prețul monedelor virtuale, având în plus câteva beneficii cum ar fi: pozibilitatea de short-selling (vânzare în lipsă) care îţi permite să speculezi şi valorifici şi scăderile nu numai creşterile, şi efectul de levier care îţi permite să mobilizezi doar un anumit procent din valoarea tranzacţiei şi nu întreaga sumă. 

Cel mai bun exemplu pe care îl putem oferi este următorul: dacă estimați că prețul Ethereum va scădea, atunci veți activa o poziție de vânzare (poziție de sell sau short), pe care o veți răscumpăra ulterior la prețul mai mic, iar diferența o veți avea ca profit.

Dacă vă așteptați ca prețul Ethereum sau al altor criptomonede să crească, veți activa o poziție de cumpărare (poziție de buy sau long), care va fi apoi vândută la un preț mai mare, iar diferența o veți avea ca profit, din nou.

Avantajele crypto 

  • Câștiguri substanțiale – există o mare posibilitate să aveți profituri exponențiale investind în crypto, dar trebuie să o faceți cu foarte mare grijă și să aveți bune cunoștințe în domenii precum cel al tehnologiei și cel financiar. 
  • Siguranța zilei de mâine – în cazul în care economia mondială se va muta în spațiul virtual, tu te vei putea numi un om asigurat din punct de vedere financiar. 
  • Fără bani lichizi – în acest mod vei putea plăti totul cu ajutorul telefonului, nefiind nevoit să cari după tine un portofel. 
  •  Securitatea criptomonedelor – cu ajutorul Blockchain-ului poți sta liniștit, nu îți va lua nimeni criptovaluta din contul pe care îl deții. 

Concluzii

Merită investiția în criptomonede, acestea fiind viitorul, așa cum am precizat deja, dar pentru aceste investiții aveți nevoie de multă atenție și răbdare pentru a analiza piața monedelor virtuale. Un bun pont pentru viitorii investitori este să pună la bătaie doar acele sume pe care sunt dispuși să le piardă. 

Lasa un comentariu