Taxe criptomonede | Impozit criptomonede

Impozit pe profit crypto

Lumea crypto a crescut surprinzator de mult in ultima perioada. Odata cu cresterea si popularizarea fenomenului, creste si potentialul de castig din crypto. Astfel, pentru a fi totul in regula, trebuie sa ne supunem legii in vigoare din Romania cu privire la impozitul pe venit.

Pe scurt, pentru fiecare suma de bani castigate din criptomonede trebuie sa platim o anumita taxa la stat.

Conform prevederilor legale, castigurile din crypto intra in categoria “castigurilor din alte surse” si sunt supuse anumitor prevederi legale.

​Venituri din criptomonede – declararea și plata taxelor

In Romania, tranzactiile cu criptomonede au fost reglementate pentru intaia oara in 2019 prin intermediul Legii 30/2019. Aceasta lege a introdus prevederi in legatura cu impozitarea profitului din crypto.

Persoanele fizice care dobandesc venituri prin tranzactionarea criptomonedelor trebuie sa plateasca impozitul la stat conform articolului urmator. 

Potrivit art. 116 alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, “contribuabilii care realizează venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decât cele prevăzute la art. 115 alin. (1), precum şi cele prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. l). şi m). au obligaţia de a depune declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Data pana la care trebuie platit impozitul s-a modificat anul acesta. Astfel, pentru castigurile din 2021, taxele trebuie platite pana in 25 mai 2022.

Impozitul pe criptomonede – Cat trebuie sa platim?

Aici trebuie sa impartim castigurile crypto in 2 categorii, astfel: 

  • Castiguri a caror valoare nu depasesc pragul de 12 salarii minime brute;
  • Castiguri a caror valoare depasesc pragul celor 12 salarii minime brute;

Pentru 2021, pragul era de 27600 RON, iar pentru 2022 pragul este de 30600 RON.

Astfel ca pentru prima categorie procentul din castig care merge la stat este de 10%. Pentru veniturile care depasesc plafonul anual, se mai adauga si o taxa pentru CASS in cota de 10% pe plafonul anual, adica 3060 RON pentru 2022 si 2760 pentru 2021.

Legea permite si existenta unor castiguri neimpozitabile. Astfel, daca se obtin castiguri sub 200 de RON/tranzactie, cu conditia ca intr-un an totalul sa nu depaseasca 600 de lei, nu se platesc taxe.

Deci, daca ai efectuat 2 tranzactii sub 200 de lei intr-un an, atunci nu trebuie sa platesti taxe. Daca ai efectuat 4 tranzactii a cate 200 de lei, atunci totalul se ridica la 800 de lei, deci va trebui sa iti declari impozitul pe venit.

Insa, daca ca ai efectuat o singura tranzactie de 300 de lei, trebuie declarat impozitul pe profit.

Profit din criptomonede

Un lucru important de retinut este faptul ca impozitul se calculeaza exclusiv din profit. 

Profitul = Suma totala retrasa – Suma totala investita.

Adica, daca investesti 1000 de lei in crypto si retragi 3000 de lei, profitul inseamna 2000 de lei, iar taxele se calculeaza din acesti 2000 de lei.

Impozitul se plateste doar pe suma retrasa, adica, cat timp detii criptomonedele intr-un portofel dedicat, nu se percepe taxa. Taxele se aplica doar pe veniturile retrase din crypto. 

Declaratia pe profit se poate depune in format fizic la sediul fiscal din raza teritoriala a domiciliului fiecaruia, prin posta cu confirmare de primire sau in format digital prin intermediul serviciului Spatiu virtual privat de pe site-ul ANAF. 

Transferul taxei de impozit se depune la Trezoreria Statului arondata organului fiscal in raza teritoriala domiciului fiecaruia.  

Lasa un comentariu