„Trust No One: The Hunt for the Crypto King”, in topul lansarilor noi pe Netflix

Bitcoin e contracultura, dar exista foarte multa neincredere in spatiul crypto, acesta ar fi mesajul central al documentarului ce a rupt in weekend vizionarile pe celebra platforma de streaming.

Atentie! Acest text contine spoilere. Filmul, aparut recent, este inspirat din fapte reale si expune povestea decedatului Gerald Cotten, fondator si CEO al Quadriga, exchange canadian ce s-a dovedit a fi defapt o adevarata schema ponzi. Firul narativ e redat prin relatarile mai multor personaje: un colectiv de IT-isti, obsedati de Bitcoin si blockchain, ce l-au cunoscut pe Cotten in 2013, in cadrul unor comunitati crypto; 3 fosti investitori care au pierdut o gramada de bani prin sistemul piramidal Quadriga; un grup de presa, ce s-a ocupat de investigatia intregului caz; o antreprenoare crypto si reprezentatul Comisiei de Valori Mobiliare (SEC) din Ontario.

In 2017, fostul CEO era la apogeul vietii, calatorea peste tot in lume, detinea proprietati, bunuri si alte valori, se casatorise, insa frumoasa idila era bazata pe cosmarurile altora. In 2018, piata crypto s-a prabusit, Bitcoin pierzand aproximativ 70% din valoarea maxima de atunci, situata la 13.000$, iar multi traderi si-au vazut averile evaporandu-se si au inceput sa se retraga din piata. Acesta a fost momentul cand schema ponzi al lui Cotten nu a mai putut rezista, astfel ca Quadriga, a intrat in faliment, cu datorii de 215 milioane de dolari.

Procesul functionarii companiei crypto era in felul urmator: utilizatorii achizitionau Bitcoin, firma percepea o taxa per tranzactie si cumparatorii primeau in schimb monede virtuale fictive, iar banii acestora erau folositi ulterior pentru active digitale reale. Acest aspect l-a remarcat si reprezentantul SEC, care a observat ca datele din compania canadiana, au inceput sa devina absente sau suspecte, incepand din 2016, iar fondurile erau tot mai mult directionate catre alte exchange-uri.

La infiintarea Quadriga a contribuit si Michael Patryn, alt personaj ce s-a dovedit a fi un falsificator, inchis pentru inselatorii in trecut, ce parasise insa afacerea in 2016. De asemenea, dezvaluirile documentarului arata ca Gerald Cotten a mai fost implicat in scheme ponzi, cu diverse site-uri, inainte de 2013. Acesta a murit in ianuarie 2019, in India, contactand boala Crohn, dar decesul sau a lasat multe suspiciuni in continuare.

Va invitam si noi sa urmariti documentarul de pe Netflix si daca tot sunteti acolo, puteti viziona si primul episod al mini-seriei „Money Explained”, dedicat printre altele si monedei OneCoin, alta schema ponzi din 2016.

Buenos Aires va crea o platforma de identitate pe blockchain

Capitala Argentinei vrea ca pana in primavara lui 2023 sa lanseze un portal cu suport blockchain pentru datele de identificare.

Dorinta municipalitatii este de a oferi celor 3 milioane de locuitori posibilitatea de a avea control asupra propriilor detalii si informatii personale. Initiativa face parte din programul unor mai multor proiecte destinate digitalizarii, pe care autoritatile locale le au in plan. Platforma va fi descentralizata, disponibila pentru oricine publica si privata pentru fiecare utilizator. Scopul acestui demers este de a avea o cale securizata si rapida, prin care cetatenii isi pot stoca datele, documentele si orice alte referinte necesare in cazul unei angajari, amenzi sau relationare cu institutiile locale.

Primaria va decide in urmatoare 3 luni infrastructura platformei si ce blockchain vor folosi, ulterior va urma jumate de an pentru implementarea bazei de date si in final alte 3 luni pentru teste si finisare. De asemenea, urmatorul pas prevede interconectarea portalului cu mai multe blockchain-uri. Printre colaboratorii acestui program se numera Santiago Siri, dezvoltator al token-ului ERC-20 UBI (Venit minim garantat), Leo Elduayen si Diego Zaldivar, ambii directori executivi ai unor firme blockchain din America de Sud.

Reamintim ca Buenos Aires a fost locul in care s-a tinut prima Conferinta Bitcoin de pe continent, in urma cu 7 ani.

In Parlamentul din Kirghistan se discuta despre legalizarea crypto

Micuta tara fost sovietica, cu o populatie de 6.5 milioane de locuitori si cu un PIB de aproximativ 8 miliarde de dolari, doreste prin vocea unui parlamentar influent, crearea unui cadru legal pentru monedele virtuale.

Intr-o dezbatere privind coruptia si finantele, deputatul Karim Xanzheza a vorbit despre nevoia constituirii unui climat propice activelor virtuale. Partea pozitiva a acestora si cresterea rapida de care se bucura in prezent, ar fi impusul necesar pentru gandirea unui plan de integrare a crypto valutei in economia tarii, care ar avea doar de castigat. In plus, gasirea unor specialisti si consultanti in domeniu ar putea transforma tara intr-un hub precum Dubai. Argumentele lui Xanzheza s-au bazat pe popularitatea si adoptia de care se bucura in multe orase sau chiar tari, mai ales pretioasele Bitcoin si Ether. Cu toate ca exhange-urile din teritoriu au un statut legal, pe zona de monede virtuale, este un vid total. De asemenea, blamand Banca Centrala a Kirghistanului pentru teama si dezinteresul fata de sectorul virtual, politicianul a punctat si asupra alternativelor precum CBDC, monede digitale pe blockchain, controlate de autoritati, drept o cale de a muta in online si a facilita circulatia rapida a multor sume de bani, nefiind astfel amenintata existenta bancnotelor fiat. Dezbaterile vin dupa ce anul trecut, mii de centre de minerit, aparent ilegale, au fost inchise din cauza crizei energetice, asta dupa ce in 2020, guvernul a introdus regularizari privind aceasta activitate.

Daca s-ar implementa o reglementare a crypto valutei, Kirghistan s-ar alatura unor tari asiatice ce practica sau au de gand sa initieze astfel de proceduri, precum Vietnam, India sau Emiratele Arabe.

Un nou proiect crypto romanesc lansat pe Elrond

Moneda Captain Planet (CTP) a fost lansata recent de 3 antreprenori din Craiova, fiind prima tentativa autohtona eco-friendly din sectorul descentralizat.

Directivele Uniunii Europene, dar si nevoia unei solutii sustenabile a stat la baza deciziei luate de echipa din spatele initiativei. S-a tot scris despre necesitatea unor reforme la nivelul minarii si reducerii nivelului emisiilor de carbon privind crypto inca din 2017, idei repetate chiar si de fondatorul Etherum, Vitalik Buterin. Acum, acest deziderat pare sa prinda contur odata cu CTP, moneda inspirata din supereroul seriei de animatii create in anii 90’, „Captain Planet”. De asemenea, un alt model definitoriu a fost startup-ul Water, lansat in 2018 cu acelasi scop. 

Proiectul craiovean va fi lansat pe blockchain-ul celor de la Elrond, impreuna cu platforma captainplanet.space. Aceasta va fi disponibila ONG-urilor axate pe protejarea mediului inconjurator, care vor si beneficia de 25% din incasarile provenite din valorificarea activului, ce va fi principala moneda de schimb pe acest portal. In plan, este inclus si emiterea a 5 colectii de NFTs, care vor fi compuse din lucrari de tip „meme” ale creatorilor locali. Uniunea Artistilor din Romania (filiala sud) a si semnat, in acest sens, un acord cu platforma. Prima faza a presale-ului s-a incheiat in 38 de minute de la lansare, ulterior se va da startul si celei de-a doua faze.

Moneda nu poate fi tranzactionata inca, site-ul urmand sa fie valabil de la sfarsitul lunii, dar deja antreprenori recunoscuti, printre care presedintele Asociatiei Horeca Oltenia, Marius Banica, si-a manifestat interesul.

3 comentarii

  1. Pingback: Crypto News/26.04 – Buenos Aires, Revolut, Lanceria

  2. Pingback: Crypto News/16.05 – despre OneCoin, FA, Emirates si Elwood

  3. Pingback: Crypto News/17.06 – Elrond & ICI, Bill Gates, Sperbank

Lasa un comentariu