Fantom Crypto

Fantom este o platforma de smart contracts de performanta ridicata si sigura, proiectata in asa fel incat sa depaseasca limitarile platformelor anterioare din mai multe puncte de vedere. Fantom permite dezvoltatorilor sa creeze aplicatii descentralizate si NFT-uri. Fantom este extrem de asemanator cu Ethereum, in multe aspecte, fiind creat ca o alternativa la Ethereum, rezolvand multe probleme cu care se confrunta dezvoltatorii pe blockchainul celor de la ETH. Moneda nativa a Fantom este token-ul FTM.

Trilema blockchain

Trilema blockchain-urilor reprezinta o problema cu care se confrunta fiecare platforma de tip blockchain. Ele se afla intr-o dilema intre trei concepte pe care ar trebui sa le exploateze la maxim: viteza, securitate si descentralizare.

In momentul de fata, orice platforma blockchain trebuie sa faca sacrificii in ceea ce priveste unul dintre aceste aspecte, pentru a le putea maximiza in cel mai bun caz pe celelalte doua. De exemplu, o platforma foarte sigura si complet descentralizata va fi nevoita sa renunte la viteza mare a tranzactiilor.

Fantom rezolva aceasta problema, cu ajutorul aBFT.

Lachesis

Majoritatea platformelor blockchain din prezent sunt sincronizate. Acest lucru inseamna ca fiecare tranzactie este anexata unui block, apoi se respecta regula celui mai lung lant: lantul din retea cu cele mai multe block-uri atasate va decide in final organizarea datelor. Acest lucru inseamna, pe scurt, ca sunt necesare multiple confirmari pentru a se decide daca o singura tranzactie va fi anexata blockchain-ului si unde, si ca nodurile si block-urile care se afla in retea de mai mult timp vor avea o oarecare prioritate.

In cazul Fantom, este utilizat un consensus de tip aBFT (asynchronous Byzantine Fault Tolerant), numit Lachesis. Acest lucru inseamna ca nodurile specifice dintr-un blockchain pot functiona perfect, indiferent de alte parti ale retelei care ar putea fi problematice.

Lachesis nu respecta regula celui mai lung lant, ci permite tuturor nodurilor dintr-un blockchain sa confirme tranzactii, indiferent de cat de noi sunt in retea. Aceasta abordare ofera viteza mai mare de tranzactie, fara a sabota securitatea sau descentralizarea platformei, iar diferentele sunt uriase: pe alte platforme, o tranzactie este finalizata in 30 de minute, Fantom realizand tranzactii in doua secunde.

Token-urile Fantom si criptomoneda FTM

Fantom utilizeaza trei tipuri de token-uri: Opera FTM, token-ul principal, utilizat pe reteaua principala Opera (reteaua Fantom complet compatibila cu EVM – Ethereum Virtual Machine), token-uri ERC20 prezente pe reteaua Ethereum, si token-uri BEP2 prezente pe Binance Chain. Toate token-urile sunt utilizate pentru:

  • Securizarea platformei. Orice validator trebuie sa detina FTM, iar oricine detine peste 1.000.000 de token-uri FTM poate activa propriul nod de validare, o modalitate de a obtine un venit in plus prin recompense in timp si taxe de tranzactie. In plus, oricine poate opta pentru delegarea propriilor token-uri in favoarea unui nod validator pentru a obtine recompense din Staking, ramanand totusi proprietarul token-urilor.
  • Plata taxelor de pe platforma. Orice actiune costa o mica taxa, profit al platformei care este mai apoi redirectionat catre validatori.
  • Votarea in cadrul deciziilor referitoare la platforma.

In momentul de fata, token-ul FTM este listat pe CoinMarketCap cu un pret de $1.54, putand fi achizitionat de pe platforme precum Binance, Crypto.com, KuCoin, FTX, Gemini, Gate,io, Uniswap, etc.

In ceea ce priveste optiunea de Staking, un numar de ~1.4 miliarde de token-uri sunt Staked (adica 54% din toate token-urile care se afla in circulatie ~2.6 miliarde), dintre care ~1.2 miliarde (45%) delegate nodurilor validatoare.

Merita?

Este deja evident de ce Fantom este o platforma a viitorului: rezolva probleme actuale intr-o maniera functionala si chiar eleganta. In plus, soft-urile lor ce permit Staking-ul token-urilor si delegarea acestora in favoarea nodurilor validatoare sunt de-a dreptul inovatoare si o modalitate eficienta de a va asigura un profit in timp.

Daca exista nesigurante, Fantom ofera, in plus, pe site-ul platformei, o modalitate de a estima ce profit ar obtine un investitor din Staking, in functie de cantitatea de token-uri si perioada de timp:

Niciun comentariu

  1. Pingback: TOP Criptomonede cu potential pentru Martie 2022! TOP Crypto

Lasa un comentariu