ICO IGO IEO IDO

Odata cu avansarea continua a lumei crypto, au aparut diverse metode de investitie in proiecte noi. Cele mai populare si arhicunoscute astazi sunt modelele ICO, IGO, IEO si IDO – toate fiind, in cea mai mare parte, bazate pe acelasi concept (investirea initiala intr-un proiect nou cu speranta de a obtine venit in viitor), insa exista mici aspecte care le diferentiaza. Astfel, in functie de asteptarile si exigentele fiecarui investitor sau creator de platforme, va exista un model care i se va potrivi mai bine decat celelalte.

Ce este un ICO?

ICO, Initial Coin Offering, este echivalentul in lumea cryto al unui IPO, Initial Public Offering. Reprezinta o modalitate de finantare de tip crowdfunding utilizata in special de startup-uri care vor sa ofere produse sau servicii (de obicei, token-uri sau NFT-uri). Prin platforme de trading ICO, investitorii primesc monede crypto unice in schimbul investitiilor lor.

Ce este un IGO?

Asemanator cu un ICO, un IGO, Initial Game Offering, este o modalitate de finantare initiala. Este utilizata de creatorii de jocuri video pentru procesul de creare a jocului si, adesea, investitia se face pe o platforma de tip launchpad inainte de lansarea oficiala a jocului sau a criptomonedei aferente (care va urma sa fie lansata pe etape).

Ce este un IEO?

IEO-urile, Initial Exchange Offerings, este o varianta de ICO dezvoltata datorita grijilor investitorilor in proiecte ICO in privinta posibilitatii relativ mari de a fi inselati, prin diverse metode. IEO-urile sunt lansate pe un exchange centralizat si presupun o verificare aspra a fiecarui proiect inainte ca acesta sa fie lansat public.

Ce este un IDO?

IEO-urile au raspuns grijilor legate de securitate – IDO-urile, insa IDO-urile, Initial DEX Offerings, raspund si nevoii unor investitori de a fi complet independeti. O varianta mai avansata de IEO, un IDO este o modalitate de a investi intr-un proiect complet descentralizat.

Avantaje:

  • ICO: Oricine poate achizitiona token-uri pe platforme de tip ICO, preturile lor fiind foarte mici in faza initiala, cu sanse mari de a avea cresteri exponentiale.
  • IGO: Platformele IGO reunesc nu doar investitori, ci si jucatori de jocuri video, ceea ce duce la o piata mult mai mare pentru vanzarea de token-uri sau NFT-uri obtinute dupa investitie.
  • IEO: Investitiile de tip IEO sunt printre cele mai sigure posibilitati, fiind centralizate si bine controlate de o terta parte.
  • IDO: IDO-urile presupun o simplitate ridicata fata de IEO (intregul proces de formare si activare a platformelor este mult mai rapid datorita descentralizarii ei, adica nu este necesara o verificare realizata de o terta parte) si nu exista restrictii in privinta investitorilor.

Dezavantaje:

  • ICO: De multe ori, platformele ICO s-au dovedit a fi doar o inselaciune, iar viitoarele companii in care s-a investit nu au devenit niciodata companii propriu-zise si nu au lansat token-urile la scara larga. Presupun o investitie de tip high risk – high reward.
  • IGO: De multe ori, platformele care promoveaza IGO-uri functioneaza prin alocarea de diverse roluri investitorilor – tiers / ranks. Astfel, in functie de ce tier / rank are un investitor, acesta poate investi mai mult si, in consecinta, primi mai mult in schimb. Pentru a dobandi acest tier/rank, investitorii trebuie initial sa isi tina la Staking in criptomoneda oficiala a platformei care promoveaza IGO-uri, un anumit numar in functie de pragul necesar pentru diferite rank-uri. Uneori, se ajunge la o situatie de tip “the rich get richer”.
  • IEO: Proiectele de tip IEO sunt din ce in ce mai rare, din cauza procesului de verificare de dinaintea lansarii cu care majoritatea creatorilor nu vor sa isi bata capul. In plus, nu oricine poate investi in IEO-uri, de multe ori fiind impuse cerinte specifice platformei (cum ar fi un minim de criptomonede diferite deja detinute de investitor).
  • IDO: Este usor complicat si consuma relativ mult timp procesul de research individual in ceea ce priveste IDO-urile. In plus, in contrast cu libertatea completa a platformei, aspectul descentralizat al ei o face mai susceptibila la inselaciuni decat o platforma IEO.

Lasa un comentariu