AAVE Crypto
AAVE Crypto

AAVE | Prin Protocolul AAVE, AAVE isi realizeaza trecerea de la o strategie descentralizata de tip P2P (Peer-to-Peer) la una bazata pe un liquidity pool. Oricine poate participa, ca investitor / realizator de depozite, sau ca persoana care realizeaza imprumuturi din acele depozite.

Trecerea de la V1 la V2

Recent, AAVE a trecut de la prima lor versiune publica la cea de-a doua. Aceasta versiune vine ca raspuns la nevoile legate de simplificarea sistemului, din punct de vedere al arhitecturii sale, dar si al codului utilizat de creatori. Astfel, s-a trecut de la arhitectura din V1,

La cea din V2, mult mai simplificata si, de asemenea, cu o monitorizare mult mai buna a datoriilor pe care le pot avea utilizatorii:

Cum functioneaza AAVE?

Pe scurt, aspectul descentralizat al protocolului inseamna ca nu este necesara o legatura directa intre cumparator si vanzator. Mai exact, fiecare investitor isi depoziteaza investitiile in liquidity pool-ul protocolului, iar cei care realizeaza imprumuturi, le realizeaza direct de acolo, in limita totala disponibila.

In plus, protocolul este complet open source, adica fiecare utilizator poate interactiona in mod direct cu el printr-un UI (User Interface), API (Application Programming Interface), sau chiar prin network-ul Ethereum. De asemenea, acest lucru inseamna ca oricine poate integra protocolul AAVE in propriul produs, fie ca este vorba despre o aplicatie, un sistem, o alta platforma, etc. Codul pe care creatorii de terte bunuri / servicii il pot utiliza este cat de sigur si functionabil se poate. Pentru a se asigura de acest lucru, AAVE organizeaza si campania Bug Bounty.

Bug Bounty

Campania Bug Bounty functioneaza astfel: daca se intampla sa fiti priceput in programare, sa utilizati codul open-source AAVE si sa intampinati o problema, un bug, AAVE va va rasplati pentru contributia la functionarea codului prin semnalarea problemei, in functie de cat de probabil este sa fie intalnita si la alti utilizatori si cat de grava este. Rasplata in token-uri aUSDC este calculata dupa cum urmeaza:

Cum investesc in AAVE?

Odata ce ati investit in AAVE (prima investitie va presupune un pas in plus de verificare si confirmare, dupa care procesul va fi mai rapid), veti obtine un venit pasiv, castigand dobanda din liquidity-pool, care sunt aTokens obtinuti de toti investitorii de fiecare data cand altcineva realizeaza un imprumut. In plus, fiecare investitor primeste o parte din Flash Loans, corespunzand cu 0.09% din volumul de Flash Loans.

  • Flash Loans reprezinta o modalitate complexa pentru creatorii de platforme de a imprumuta un numar de bunuri / token-uri, fara a fi nevoit sa depuna o suma colaterala (o suma in plus care asigura ca token-urile imprumutate vor fi returnate). Pentru acest tip de imprumuturi, sunt necesare cunostinte de programare si un contract oficial.

Cum realizez un imprumut prin AAVE?

Odata ce ati investit intr-un bun / aToken AAVE, in momentul vanzarii, nu mai sunteti posesorul oficial si asadar nu mai puteti profita de o eventuala crestere a valorii sale. Imprumutarea reprezinta, in acest context, o modalitate de a fi proprietarul unei parti din liquidity pool, fara a vinde. De cele mai multe ori, utilizatorii realizeaza imprumuturi pentru cheltuieli neasteptate sau oportunitati noi de investitie.

Este necesara depozitarea unei sume colaterale pentru realizarea imprumutului, iar suma care se poate imprumuta depinde de cea colaterala si de marimea liquidity pool-ului.

Nu exista un termen limita la care trebuie platita datoria, insa este bine de stiut ca datoria va insemna suma imprumutata initial, la care se adauga dobanda(calculat in functie de cererea si oferta pietii).

Staking si Safety Module

Orice investitor in aToken-uri poate opta pentru Staking prin intermediul mecanismului numit Safety Module, creat ca o “plasa de siguranta” in plus in cazul scaderii prea mici a liquidity pool-ului sau a valorii aToken-urilor.

Cei care opteaza pentru varianta Staking vor castiga dobanda sub forma de Safety Incentives (SI) si unele procente din toate taxele protocolului AAVE. O schema simpla a intregului sistem arata astfel:

aToken-uri

AAVE prezinta un numar mare de aToken-uri, care pot fi utilizate in diverse moduri, in cadrul fiecarui market pus la dispozitia investitorilor.

  • aToken-uri de pe market-ul principal: AAVE, AMPL, BAL, BAT, BUSD, CRV, DAI, ENJ, ETH, GUSD, KNC,etc. (De exemplu, aToken-ul BAL poate fi utilizat in cazul variable debt, dar nu si in cazul stable debt, ca KNC)
  • aToken-uri disponibile pe market-ul AMM (toate pentru datorii – stable & variable): WETH, DAI, USDC, USDT, WBTC, UniDAIWETH, UniAAVEWETH, UniBATWETH, UniUSDCWETCH, etc.
  • aToken-uri disponibile pe market-ul Polygon: AAVE, DAI, USDC, USDT, WBTC, WETH, WMATIC
  • aToken-uri disponibile pe market-ul Avalanche: WETH, DAI, USDT, USDC, AAVE, WBTC, WAVAX

Token-ul AAVE

Token-ul AAVE este principalul token utilizat pe platforma si este listat in momentul de fata pe CoinMarketCap la un pret de $196.38. 13,438,187 de token-uri AAVE se afla in circulatie in momentul de fata, dintr-un total disponibil de 16,000,000, iar token-ul poate fi achizitionat prin Binance, Coinbase Exchange, Huobi Global, Crypto.com Exchange, Gate.io, KuCoin, etc.

Merita?

AAVE propune un sistem intr-adevar inovator pentru lumea crypto si cu siguranta va fi urmat si de alte sisteme asemanatoare. Fiind printre primii de acest tip, va ramane, evident, unul dintre cele mai populare, in cadrul unei piete care va continua sa creasca. Asadar, orice investitie in AAVE realizata in acest moment are sanse extrem de mari sa aduca un profit de dimensiuni mult mai mari decat investitia initiala in viitor.

Lasa un comentariu