Chromia
Chromia

Aplicatiile descentralizate (DApps) reprezinta viitorul – pot fi utilizate pentru finante, social media, sau chiar si gaming. Sunt aplicatii care functioneaza pe baza tehnologiei blockchain, asadar toate „nodurile” se pot conecta intre ele direct (ceea ce inseamna, in plus, ca, daca unul dintre ele cedeaza in vreun fel, restul retelei continua sa opereze in mod normal).

Ce este Chromia?

Chromia, anterior numita Chromapolis, este o platforma de tip blockchain, creata cu scopul principal de a oferi creatorilor de aplicatii descentralizate uneltele necesare pentru a le duce mult mai departe decat ce este posibil prin intermediul altor platforme existente. Este un raspuns direct la grijile creatorilor legate de taxe mari impuse, probleme de securitate, etc.

Ce este inovator la Chromia?

Platforma aduce mai multe inovatii, doua dintre care cele mai importante pentru investitori sunt:

 • Fiecare aplicatie functioneaza cu propriul blockchain (sidechain)
 • Taxele colectate pentru mentinerea nodurilor sunt achitate de aplicatie in intregime, nu de fiecare utilizator in parte

Chromia & sidechains

Conceptul de sidechain este ceea ce face Chromia sa functioneze atat de bine. Totul a pornit de la Postchain, o retea blockchain relationala pe baza careia s-a construit tot ce inseamna Chromia, printr-un limbaj de programare de asemenea special construit, numit Rell (care poate fi acum utilizat si de creatorii de jocuri de pe platforma).

Ceea ce s-a putut realiza prin acest sistem este, pe scurt, o „retea de retele”, sidechain-urile fiind ceea ce leaga retele de blockchains impreuna. Practic, un sidechain nu este altceva decat un blockchain separat, atasat de un blockchain „parinte”. In acest mod, fiecare sidechain functioneaza separat, insa ramane legat de blockchain-ul principal si poate fi verificat oricand, deci fiecare joc construit pe Chromia va avea propria economie, subordonata totusi intregii economi Chromia (motiv pentru care se poate investi in token-ul Chromia si fara a fi jucator activ al jocurilor lor).

Ce aplicatii au fost deja create prin Chromia?

Exista deja o serie de aplicatii care functioneaza pe blockchainul Chromia, dintre care se pot aminti Chain of Alliance, Krystopia: Nova’s journey, Mines of Dalarnia si My Neighbor Alice. Toate acestea pot fi jucate pur si simplu, pot fi tranformate in investitii, sau se poate investi doar in criptomonedele aferente lor fara a juca jocurile deloc.

Chromia Originals

Pentru cei interesati in NFT-uri, Chromia Originals reprezinta numele dat masei de NFT-uri create in cadrul platformei. Acestea pot fi colectate si utilizate mai ales in cadrul jocurilor pe care le ofera, insa daca nu va intereseaza acest aspect, puteti investi in ele pur si simplu, ca in orice alt NFT.

Token-ul Chromia – CHR

Token-ul CHR este o criptomoneda de tip ERC20, nativa platformei Chromia, care permite si Staking-ul.

Distributia CHR

Conform whitepaperului celor de la Chromia, la lansare au fost create 1 miliard de CHR, aceasta fiind limita maxima, nu vor fi create altele in viitor.

Distributia initiala a acestor token au fost in felul urmator:

 • 70% sunt detinute de ChromaWay, creatorul Chromia; acestea urmand a fi vandute si acordate ulterior membrilor echipei, investite sau folosite in alte moduri
 • 3% din toate token-urile disponibile sunt investite intr-un contract de conversie pe blockchain-ul Ethereum, ceea ce inseamna ca CHR poate fi convertit in ETH (si invers) si mai apoi in bani traditionali, iar platforma va implementa in viitorul apropiat un portofel virtual numit ChromaWallet, in care fiecare detinator de token-uri si le va putea tine.
 • 2% in pool-ul de compensare a nodurilor de sistem
 • 25% alocate pentru uz promotional, oferite utilizatorilor care incearca aplicatiile gazduite pe Chromia

Cate token-uri CHR se afla in circulatie?

In momentul de fata, 567,369,439 de token-uri se afla in circulatie (dintr-un total de 978,000,000, iar 79,426,381 sunt Staked), la un pret de $0.5776 per token.

Procentul de token-uri aflate in circulatie se va modifica in timp:

 • La început: până la 30%
 • După 1 an: până la 53% – aici suntem momentan
 • După 2 ani: până la 71%
 • După 3 ani: până la 89%
 • După 4,5 ani: 100%

Pot investi in CHR fara sa fiu creator sau sa ma joc jocurile lor?

Nu este nevoie sa va jucati ceva pe platforma Chromia sau sa va creati propriul joc pentru a deveni investitor in CHR. Criptomoneda este in circulatie si poate fi achizitionata prin Binance, Huobi Global, Bithumb, KuCoin, Gate.io si multe altele.

Chromia Staking CHR

Da, se poate face staking cu CHR. Asta inseamna sa blocati token-uri CHR cel putin timp de 2 saptamani la staking pentru a castiga dobanda. Blocand criptomonede CHR in programul lor de staking, nu poti sa ii retragi imediat, o cerere de retragere trebuie trimisa cu cel putin 2 saptamani inainte de ai putea retrage.

Blocarea lor la staking aduce insa avantaje, in prezent dobanda este de 25%/an. Staking-ul se face direct la ei pe site www.chromia.com/staking, cu walletul Metamask.

Merita sa investesc in CHR?

Piata DApps-urilor este intr-o continua crestere, iar majoritatea specialistilor considera ca token-ul CHR va creste oricum in urmatorul an, pretul unui token ajungand sa treaca cel mai probabil pragul de $1, chiar sa se apropie usor de $2, in noiembrie 2022. Pana in 2026, este estimat ca CHR ar putea trece chiar si de un prag de $3.90. Desi prezicerile nu pot fi mereu exacte, marea majoritate a parerilor sunt pro investitiei in CHR in acest moment.

Mai mult, Chromia pare extrem de promitatoare in spatiul metaverse, deoarece platforma vine cu noi colaborari.

Lasa un comentariu