Curve DAO Token
Curve DAO Token

Ce este Curve DAO Token?

Curve DAO Token (CRV) este o criptomoneda care sta la baza exchange-ului descentralizat curve.fi (Curve Finance) si a protocolului pe baza caruia functioneaza exchange-ul. Acest protocol este conceput pentru a facilita conversia intre criptomonedele bazate pe tehnologia ERC-20.

Curve a fost lansat in 2020 de catre Michael Egorov. Acesta a mai activat in lumea blockchain in trecut prin intermediul unei company, NuCypher, care se ocupa cu mentinerea secreta a dosarelor medicale.

Desi Curve.fi are parte de mai putina atentie fata de celelalte proiecte DeFi cum ar fi Maker sau Uniswap, acesta rezolva probleme importante pe care tehnologia blockchain, in special exchange-urile, le aveau.

Curve se bazeaza pe un protocol care se numeste “Automated Market Maker (AMM)”.  Acesta permite trading-ul de asset-uri dintr-un liquidity pool.

Ce inseamna trading din liquidity pool?

Sa spunem ca intr-o zi oarecare vrei sa faci trading cu o anumita criptomoneda, insa in acea zi nimeni nu vinde acea criptomoneda (piata crypto functioneaza pe principiul vanzare-cumparare). AMM iti permite sa faci orice conversie vrei indiferent daca exista sau nu utilizatori care sa vanda criptomoneda respectiva. Acest fapt sporeste viteza tranzactiilor, fiind una dintre problemele rezolvate de Curve Finance.  

Acesta este motivul pentru care multe dApps (Decentralized Applications) cum ar fi 1inch folosesc tehnologia Curve.

Curve este folosit cel mai adesea pentru trading-ul criptomonedelor stabile, focusandu-si atentia pe rata conversiei apropiindu-se cel mai mult de conversia perfecta de 1:1. De exemplu, daca vrei sa schimbi 100 de dolari in USDC, probabil Curve este cea mai buna solutie in momentul de fata.

Cum functioneaza Curve?

Acel liquidity pool despre care vorbeam, contine criptomonede ale utilizatorilor care aleg sa isi depoziteze criptomonedele. Tranzactiile nu au loc sub modul P2P, ci folosind criptomonedele din liquidity pool.

Daca eu depozitez criptomonede in acest liquidity pool, pentru fiecare tranzactie ce foloseste si criptomonedele mele voi primi un comission de tranzactie. Important de retinut este ca criptomonedele depozitate in liquidity pool pot fi retrase de catre utilizator.

Ca o comparatie, multe exchange-uri functioneaza dupa principiul unei liste. Adica, iti setezi pretul de cumparare si astepti la rand. Acest mod de a tranzactiona are dezavantajul, mai ales in day-trading, pana iti vine randul la tranzactie, pretul monedei deja a crescut. Pe cand folosind Curve, nu exista acest risc.

Un alt avantaj sunt taxele mici. Utilizatorii vor plati cu aproximativ 30% mai putine taxe in tranzactionarea de stablecoin-uri in comparatie cu exchange-ul UniSwap.

Curve Dao Token

In momentul de fata criptomoneda CRV valoreaza putin peste 3 dolari.

In total exista aproximativ 1.6 miliarde de criptomonede dintre care 430 de milioane se afla in momentul de fata in circulatie. Marketcap-ul actual depaseste 1 miliard de dolari.

Cum cumparam Curve DAO Token?

CRV poate fi achizitionat de pe majoritatea exchange-urilor cum ar fi: Binance, Coinbase Exchange, KuCoin, UniSwap, bitstamp, Kraken, Huobi, etc.

Lasa un comentariu