The Coop Network
The Coop Network

The Coop Network este o tehnologie blockchain cu radacini romanesti lansata recent de catre Arthur Fleischer.

Ce este Coop Network?

Pe scurt, The Coop Network functioneaza asemanator unei “cooperative” in care utilizatorii muncesc impreuna ca tehnologia sa avanseze si rezultatele sa se imbunatateasca. Construita impreuna cu tehnologia DAO, Coop Network va oferi solutii off-chain pentru a creste productia, pastrand insa un nivel inalt de Securitate si transparenta.

Cooperativa COOP este, conform site-ului official o: „asociație autonomă de persoane unite în mod voluntar pentru a-și îndeplini nevoile și aspirațiile economice, sociale și culturale, printr-o antrepriză administrată în comun”

The COOP  Network este bazat pe principii pur democratice, ceea ce pana in alte tehnologii blockchain nu exista.

Spre exemplu, majoritatea tehnologiilor blockchain se bazeaza pe tehnologii Proof-of-work sau Proof-of-stake care dau putere utilizatorilor cu putere computationala mare, respectiv cu un numar mare de monede detinute.

COOP are ca principii statutul voluntar de membru, control democratic al membrilor, adica fiecare membru are drept de vot, indiferent de cate monede detine sau ce putere computationala are, independenta, autonomie. Se poate deci, afirma, ca principiul de baza al tehnologiei COOP este democratia.

Cum functioneaza tehnologia COOP?

Coop Network

The Coop Network se focuseaza in special pe 5 proiecte:

 1. Dezvoltare Blockchain
 2. Uniune Credit/Imprumut
 3. Cannabis Medical
 4. Ferme Verticale
 5. Telemedicina

Pentru a putea dezvolta in mod direct una dintre cele 5 proiecte, membrii voteaza un consiliu de guvernare. Orice utilizator al tehnologiei COOP poate aplica pentru un post in acest consiliu, cu mentiunea ca fiecare candidat este verificat de catre un audit. Alegerea Consiliului se face exclusiv prin vot democratic.

Pe langa consiliul de guvernare exista si o parte operationala formata din lucratori si membrii care impreuna formeaza un Consiliu Social.

Desi fiecare persoana are dreptul la vot egal, indiferent de cate monede detine, totusi exista o echitate in ceea ce priveste redistribuirea castigurilor.

Sa spunem ca cineva a investit 100$ in proiectul Cannabis Medical, iar o alta persoana a investit 1000$. In momentul in care se distribuie castigul, persoana din urma va primi de 10 ori mai mult decat prima persoana. Castigurile sunt proportionale cu investitia, insa dreptul de vot este egal pentru toata lumea.

Dupa spusele CEO-ului, tehnologia blockchain isi are rostul doar daca are o amprenta asupra economiei reale, a vietii de zi cu zi, iar cei de la COOP vor sa isi lase amprenta.

In momentul de fata cei de la COOP au inceput lucrarile de constructie pentru halele unde va fi plantat canabisul medical pentru producerea de CBD, ei deja primind autorizatie. Totodata au inceput un proiect de drone in care pot monitoriza regiuni unde accesul omului este dificil.

Modele Token COOP:

The COOP Network au 2 modele de token-uri:

 1. Security Token: COOP-S

Reprezinta parti sociale in COOP si sunt purtatori de dividente. Aceste token-uri pot fi cumparate numai dupa ce se efectueaza verificarea KYC.

In total sunt puse la dispozitie 1 milion de astfel de monede.

 • Utility Token: GMD

Aceste criptomonede sunt active digitale pe care poate oricine sa le tranzactioneze. Detinerea de Utility Token ofera garantia utilizatorilor de a putea consuma ceea ce produce reteaua. In total sunt puse la dispozitie 1 miliard de astfel de monede.

Moneda se poate achizitiona de pe CoinTiger, BitMart, Bibox.

Distributia monedelor Utility se face in modul urmator:

 • 50% din stocul total este blocat in consiliul de guvernare
 • 10 % sunt pentru echipa de dezvoltare
 • 13% va fi utilizat pentru airdrops, recompense etc
 • 27% sunt oferite comunitatii globale

The COOP network mai au un program deflationist prin care la fiecare nod creat si marcat de catre comunitate se vor arde 100 de mii de monede GMD.

In concluzie, The COOP este o inovatie cu radacini romanesti, un proiect pur democratic, insa si pur capitalist in care comunitatea este factorul de cea mai mare importanta.

Este o tehnologie noua, lansata recent care are nevoie de timp sa se faca auzita insa cu siguranta The COOP Network este un proiect promitator despre care vom mai auzi in viitor.

Lasa un comentariu