metamask wallet
Metamask Wallet

Ce este metamask wallet?

Metamask Wallet a fost creat in 2016 de catre ConsenSys Software, companie ce se ocupa cu software-uri blockchain, software-uri ce se bazeaza pe tehnologia si infrastructura Ethereum. Acesta companie, cu sediul in New York, a fost fondata in 2015 de catre Joseph Lublin si activeaza inca de pe atunci in domeniul blockchain.

Metamask, in esenta, este un wallet ce functioneaza descentralizat si iti permite accesul in network-ul celor de la Ethereum folosind aplicatia lor sau extensia web(Metamask Extension), ceea ce face ca acest wallet sa fie foarte versatil si usor de utilizat. Tehnologia din spatele wallet-ului se bazeaza pe o cheie privata cu ajutorul careia sunt stocate informatiile intr-un ledger. Aceasta parola, fiind un wallet bazat pe tehnologie descentralizata, iti ofera tie si numai tie accesul la informatiile din wallet.

Aplicatia include un serviciu de exchange al criptomonedelor Ethereum folosindu-se de informatiile altor exchange-uri pentru a gasi cea mai buna rata de conversie, MetaMask aplicand o taxa de doar 0.875% .

Ce functionalitati aduce MetaMask?

  • O caracteristica importanta a exchange-ului Metamask este faptul ca utilizatorii pot stoca in wallet criptomonede NFT, pe care le pot converti in Ethereum.
  • Faptul ca pe langa aplicatia MetaMask, exchange-ul poate fi actionat si din browser printr-o extensie web(Metamask Extension) ceea ce usureaza extrem de mult folosirea exchange-ului.
  • Metamask Wallet nu stocheaza propriu-zis criptomonedele pe care le detii, cum ar face un cold wallet, ci MetaMask stocheza doar informatia despre acele monede. Accesul utilizatorului catre token-urile lui se face exclusiv pe baza cheii private.
  • Metamask Wallet functioneaza pe doua chei, una privata si una publica. Cea publica este folosita pentru identificarea utilizatorului, iar cea privata incripteaza informatia oferind acces doar utilizaoturlui care detine cheia. Prin urmare, trebuie sa fii foarte atent sa nu pierzi cheia privata fiindca nu vei mai putea avea acces la criptomonedele din portofelul tau Metamask.
  • Inainte de orice tranzactie, Metamask iti va afisa o fereastra de preview ceea ce iti ofera posibilitatea de a verifica de doua ori ce tranzactie urmeaza sa efectuezi.

Cat de sigur este Metamask?

Desi MetaMask abunda de functionalitati utile, nimeni nu ar dori sa utilizeze un wallet care nu este cat se poate de sigur. Aceasta problema este de importanta maxima pentru orice exchange, iar cei de la Metamask s-au asigurat ca vei avea parte de toata protectia informatiilor tale.

Metamask foleseste tehnologia Infura, o tehnologie care permite accesul facil al aplicatiei spre network-ul Ethereum, ceea ce ofera un plus de securitate aplicatiei. Cei de la MetaMask afirma ca singura metoda ca cineva sa fure informatiile din wallet este prin phishing. Phishing-ul inseamna furtul cheii private prin email.

De exemplu, anumiti hacker trimit email-uri sub numele unei mari companii sau chiar si a guvernului prin care cer utilizatorului cheia privata a wallet-ului. Aceasta metoda de furt este usor de evitat prin simplu fapt ca utilizatorul sa stie ca nu poate fi obligat de nimeni sa-si dezvaluie informatiile private ale contului.

Ca unic dezavantaj al exchange-ului MetaMask este faptul ca nu sunt suportate toate criptomonedele, ci doar ETH si monedele ERC-20 cum ar fi: LINK, USDT, SHIB, MKR, REP, WBTC, LRC etc, adica toate monedele bazate pe tehnologia blockchain a celor de la Ethereum.

In concluzie, MetaMask Wallet se afirma in competitia exchange-urilor prin securitatea crescuta si prin usurinta de folosire, avand la indemana atat aplicatie pentru IOS si Android, cat si extensie web pentru browser.

Lasa un comentariu