Acala este o platforma financiara descentralizata ce are ca scop crearea unei infrastructuri financiare de tip cross-chain folosind ecosistemul celor de la Polkadot. Aceasta unica tehnologie va creste eficienta trading-ului, insa va asigura  si un loc in care dezvoltatorii pot crea cu usurinta aplicatii financiare. In esenta, Acala este un fel de Ethereum, cu diferenta ca Acala este construit exclusiv pentru DeFi.

ACA Token

ACA Token este moneda principala a network-ului Acala. Aceasta moneda poate fi folosita ca moneda colaterala intr-un imprumut sau pur si simplu pentru tranzactiile din network-ul Acala.  

Pentru a castiga tokenuri ACA va trebui sa investesti crIptomonede Polkadot in network, iar in functie de numarul de monede investite vei primi criptomonede ACA. 

In total exista 1 miliard de monede ACA, iar o parte va fi distribuita pe 17 Decembrie 2021 utilizatorilor ce au investit PolkaDot.

Intregul process de distribuire a criptomonedelor ACA va dura 96 de saptamani.

Cum functioneaza Acala?

Acala este construita pe 3 protocoale care ii asigura functionalitatea, acestea sunt:

  1. Honzon protocol.
  2. Homa protocol
  3. Acala Swap Dex
  • Honzon protocol (stablecoin)

Acala si-a dezvoltat cu ajutorul acestui protocol un stablecoin (aUSD), un stablecoin descentralizat si multi-colateral. Prin descentralizat intelegem faptul ca moneda nu este controlata de catre nimeni.

Inainte ca un stable-coin sa fie creat si lansat pe piata, acesta se ia sub forma de imprumut folosind ca venit colateral criptomonede. In functie de valoarea acestei sume colaterale este determinat numarul maxim de stable-coin-uri care pot fi lansate pe piata. Prin aceasta tehnologie de multi-colateral, Acala reuseste sa aibe un numar foarte mare de aUSD.

  • Homa protocol – L-DOT

Acest protocol este un protocol descentralizat de staking. Acest protocol le permite utilizatorilor sa aiba la staking criptomoneda DOT oferindu-le unelte pentru a maximiza eficienta staking-ului.

Spre exemplu, in momentul in care pui la staking sa spunem 100 de criptomonede DOT, vei primi la schimb un numar de monede L-DOT (Liquidity DOT) pe care utilizatorul este liber sa ii foloseasca. Criptomonedele DOT vor fi inapoiate utilizatorului atunci cand acesta inapoiaza acel numar de L-DOT.

  • Acala Swap Dex

Acala Swap Dex este un exchange bazat pe schimbul de criptomonede, similar cu Uniswap sau Sushiswap. In momentul de fata functionalitatile lui sunt:

  1. Convertirea intre criptomonede
  2. Posibilitatea utilizatorilor sa castige dobanzi asigurand lichiditate protocolului.

Pe langa aceste protocoale, acala mai are cateva functionalitati destul de importante.

  • Secutitate partajata

Pe scurt, securitate partajata inseamna ca toate parachain-urile care sunt conectate la chain-ul principal Polkadot vor beneficia de aceasta securitate oferita de validatorii chain-ului principal.

  • Compatibilitate EVM

Aceasta functionalitate permite migrarea cu o foarte mare usurinta a oricarui smart-contract din network-ul Ethereum in Acala. Aceasta functie este deosebit de importanta care daca pe viitor va fi implementata in mai multe network-uri va permite trasferul aplicatiilor dintr-un network intr-altul ce va duce in final la crearea unui singur blockchain imens in care va fi inglobata toata tehnologia crypto.

Acala a fost bine primita de comunitatea crypto, dovada fiind numar de followers pe social-media sau pe Discord.

In concluzie, ACALA este unul dintre proiectele mari ale lumii crypto din acest an, fiind printre putinele proiecte DeFi ale acestei perioade.

Datorita functionalitatilor multiple ale network-ului ACALA, proiectul este cu siguranta unul de viitor care isi va lasa amprenta intr-un mod pozitiv asupra lumii crypto.

Lasa un comentariu