Dupa cum stiti, saptamana trecuta in El Salvador, Bitcoin a devenit moneda nationala alaturi de Dolarul American, fiind prima tara din lume unde este adoptata o astfel de lege.

Acest experiment a fost foarte bine vazut la inceput de intreaga lume, insa s-a dovedit faptul ca pentru statul El Salvador a fost un dezastru economic si nu numai.  In prima zi de la adoptare, din cauza scaderii BTC cu 10%, El Salvador a pierdut 3 milioane de dolari.

Dezastrul crypto in El Salvador

Guvernul a creat o aplicatie, un portofel virtual – Chievo, care in prima zi a avut probleme din cauza serverelor si nu a functionat.

Oamenii au iesit in strada, au aruncat cu petarde, au declansat incendii si au creat bannere impotriva crypto.

Prima nemultumire a cetatenilor a fost momentul in care incercau sa schimbe dolari in BTC, iar din pricina volatilitatii crescute a pietei, acestia de cele mai multe ori pierdeau din valoare.

O alta problema este faptul ca majoritatea populatiei din El Salvador nu au cunostinte in crypto, educatia in acest sens fiind una precara, in special pentru persoanele mai in varsta.

De ce s-a adoptat Bitcoin-ul?

Conform presedintelui El Salvadorului, Nayib Bukele, principalul motiv pentru adoptia BTC a fost faptul ca ii va scuti de taxe de transfer monetar in valoare de 170 de milioane de dolari anual. Folosind BTC, acesti bani vor putea fi folositi pentru dezvoltarea tarii. Guvernul a distribuit fiecarui cetatean 30$ in BTC pentru a populariza noua metoda financiara.

Desi marea majoritate a populatiei nu este de acord, exista si oameni care profita de pe urma adoptarii BTC. Spre exemplu, detinatorii de magazine spun ca le-au crescut profitul cu aproximativ 1000$ pe saptamana datorita fluctuatiei BTC. Acest experiment, desi unul dezastruos, are partile lui bune.

Marile multinationale care opereaza in El Salvador, precum Pizza Hut sau Starbucks, accepta plata in BTC, ceea ce inseamna ca e doar o chestiune de timp pana cand vor extinde la nivel mondial aceasta posibilitate de plata.

In orice caz, BTC nu a devenit singura moneda nationala, cetatenii putand alege intre BTC si Dolarul American ca metoda de plata.

Fiind prima tara unde se adopta o astfel de lege, este normal sa apara dificultati sau reticente din partea comunitatii, desi BTC este foarte  popular in randul tinerilor.  Acest experiment poate fi un model de urmat pentru alte tari.

Lasa un comentariu