Exchange centralizat vs descentralizat

Orice trader sau investitor se va lovi inevitabil de acest moment cand va trebui sa se foloseasca de un Exchange. Foarte multa lume foloseste Exchange-uri dar nu stiu cum functioneaza sau de cate tipuri sunt acestea. In articolul de astazi explica cat mai pe inteles diferenta dintre un Exchange centralizat si unul descentralizat.

In acest moment indiferent de ce Exchange ati alege, peste 99% din ele sunt centralizate.

Exchange centralizat

Avantajele exchange-urilor centralizate sunt lichiditatea si volumul mult mai mare cu care se pot comercializa diverse active economice. Puterea si rapiditatea pe care o ofera sistemul centralizat reprezinta de altfel un alt mare avantaj, insa problema exchange-urilor centralizate consta in mecanismul de efectuare a tranzactiilor. Tranzactiile sunt controlate si aprobate doar de organul central.

In cazul schimbului centralizat, clientii trebuie sa depuna banii direct pe platforma, iar Exchange-ul executa mai apoi toate comenzile lansate de client (cumpara si vinde automat).  In cazul atacurilor cibernetice, aceasta metoda nu se poate apara aproape deloc si se pot pierde valori importante foarte usor. Din cauza faptului ca toate datele se aduna intr-un singur loc, in centrul mama, odata patruns in sistem este foarte usor de manevrat intreaga retea. Acelasi lucru se aplica si in cazul defectiunilor. Acesta este cel mai mare dezavantaj si cea mai mare problema a unui sistem centralizat de schimb.

Ce presupune un schimb descentralizat?

Schimburile de active economice in mod descentralizat se realizeaza folosindu-se tehnologia blockchain. Aceste schimburi se realizeaza independent intre doi sau mai multi clienti fara sa fie necesar un intermediar in regim P2P (peer-to-peer). Acesta reprezinta un avantaj destul de mare mai ales pentru traderii profesionisti, se reduc foarte mult comisioanele de intermediere. Pe scurt, eu pot trimite crypto oricui fara ca monedele mele sa treaca prin vreo banca sau platforma de intermediere.

Desi sistemul si tranzactiile propiu-zise se realizeaza descentralizat, serverul principal este tot centralizat, dar in cazul acestor schimburi fiecare client are control total asupra fondurilor. Atacurile cibernetice sunt mult mai ineficiente in acest caz deoarece sunt folosite semnaturi digitale pentru a autoriza o tranzactie. Acest proces incetineste foarte mult tranzactiile descentralizate, din acest motiv ele se realizeaza mult mai greu.

Fiindca nu exista parti terte, platformele descentralizate nu au nevoie de informatiile tale personale pentru a-ti permite sa tranzactionezi, totul este public fiindca tranzactiile sunt stocate in blockchain, deci inca un plus pentru siguranta si incredere.

Cum ne mint Exchange-urile?

Desi foarte putini din cei care folosesc Exchange-urile stiu asta, ele ne mint declarand ca schimburile sunt descentralizate cand de fapt, in spatele platformei, schimburile au loc centralizat. Pana si CoinDesk a declarat ca de fapt schimburile “descentralizate” de la ei de pe platforma sunt centralizate, tranzactiile fiind private din alt spectru si astfel se considera descentralizate.

Din nefericire, in acest moment nu exista atata tehnologie si putere de procesare incat sa existe posibilitate de a crea un schimb descentralizat complet ce poate executa tranzactii instantanee si de volume foarte mari.

Acesta este un tabel de comparatie intre Exchange centralizat vs descentralizat:

Exchange CentralizatExchange Descentralizat
Platforma controleaza tranzactiileUtilizatorul are control total  
Platforma poate fi atacata de hackeriImposibil de atacat
Foarte populareMomentan nu sunt foarte utilizate, insa popularitatea lor este in crestere
Exista taxe pe fiecare tranzactieNu exista taxe
O tranzactie dureaza cateva milisecundeO tranzactie poate dura pana intr-un minut
  

Lasa un comentariu