DAO (Decentralized Autonomous Organization)

Cel mai mare atuu al monedelor digitale este acela ca sunt descentralizate, prin urmare nu sunt controlate de nicio institutie, banca sau putere guvernamentala. In schimb, reteaua crypto este impartita intre calculatoare si network-uri.

Ce este DAO?

DAO este o organizatie precum Google sau Facebook, diferenta fata de acestea este ca DAO este autonoma. DAO functioneaza complet transparent si fara nicio interventie din partea umana. Nici macar creatorii DAO nu au control asupra ei.

Cum functioneaza DAO?

DAO functioneaza cu ajutorul unui cod ce se bazeaza pe blockchain-ul ETH. In esenta, DAO poate fi folosit in orice domeniu ce se vrea a fi autonom. Spre exemplu, putem folosi tehnologia DAO in comert, iar DAO sa comande automat de la furnizori produsele care s-au terminat din stocul magazinului.

Cum investim in DAO?

Fiindca DAO este de fapt, un cod, inca mai exista nevoia de a-l imbunatati. Acestia se numesc “STACK holders”. Spre exemplu, intr-o companie cum este Google, pentru fiecare decizie se organizeaza o sedinta cu directorii unde toti pot vota viitorul companiei. In ceea ce priveste DAO,  voturile sunt facute pe baza unor token-uri, iar cine detine mai multe, acela poate lua decizii.

Acest lucru este util fiindca este singurul mod in care DAO poate fi imbunatatit si adaptat fiecarui proiect in care este implicat.

Ca sa dezvolt exemplul de mai sus, sa spunem ca DAO controleaza un magazin, el face comenzi la furnizor, el stocheaza toti banii magazinului etc.  La finalul lunii, daca magazinul este pe profit, tehnologia DAO distribuie profitul angajatilor in functie de prestatia si munca fiecaruia. Diferenta este ca in crypto nu conteaza “munca”, ci cate token-uri DAO detii, cu cat ai mai multe, cu atat vei primi mai mult din “profit”.

Avantaje

  • Cel mai mare avantaj al DAO este ca faptul ca e autonom, nu depinde de niciun CEO.
  • Nu poate fi oprit, va functiona atata timp cat exista PC-uri conectate la network
  • Tehnologia DeFi este bazata pe DAO

Dezavantaje

  • Este usor de atacat. Fiindca DAO este total transparent, codebase-ul este vizibil pentru toata lumea.
  • In 2016, compania THE DAO a suferit un atac cibernetic din partea unor hackeri care au putut fura 50 de milioane de dolari in ETH.

Lasa un comentariu