Ce este DeFi(Decentralized Finance)?

Criptomonedele au ajuns in ziua de azi sa insemne o industrie de trilioane de dolari, ceea ce o transforma intr-una dintre cele mai mari “entitati” financiare.

Lucrurile avanseaza extrem de repede pe piata crypto, iar DeFi este un trend ce va ramane in atentia investitorilor pentru multa vreme.

DeFi este un termen generic pentru o multitudine de aplicatii si proiecte bazate pe blockchain ce are ca scop schimbarea si imbunatatirea universului financiar traditional.

DeFi este un sistem financiar public bazat pe tehnologia blockchain si poate fi folosit de oricine.

DeFi permite cumparatorilor, vanzatorilor, agentiilor de imprumuturi sa efectueze tranzactii peer-to-peer fara a mai fi nevoie de un intermediar cum ar fi banca sau orice alta companie de genul. In loc ca o tranzactie sa fie procesata de banca sau de brokeri, in sistemul DeFi tranzactiile sunt validate de un software descentralizat.

De exemplu, daca vrei sa trimiti bani intr-o alta tara, tehnologia DeFi va converti moneda ta intr-un stablecoin(monede/moneda digitala legata de un activ de rezerva „stabil”, cum ar fi dolarul american sau aurul), va efectua transferul si va converti din nou stablecoin-ul in orice moneda foloseste cel ce a primit banii.

DeFi a inceput in 2009 odata cu lansarea Bitcoin, insa popularitatea tehnologiei a crescut in momentul in care a fost lansat ETH, majoritatea aplicatiilor DeFi fiind construite pe blockchain-ul Ethereum.

DEFI vs Sistemul traditional

DeFiSistem traditional
Tu detii baniiBanii sunt pastrati in banci sau alte companii
Transferul de bani dureaza cateva minuteTransferurile bancare pot dura si cateva zile
Tranzactiile sunt pseudoanonimeTranzactiile sunt legate de identitatea ta
Poti transfera bani la orice oraBancile au program de lucru fix
Sistemul este transparent, poti vedea orice tranzactie a unui produsProtectia datelor este un principiu de baza al functionarii sistemului bancar
  

In momentul de fata, cea mai utilizata functie a tehnologiei DeFi este transferul de fonduri oriunde in lume insa tehnologia creste in popularitate si eficienta, iar functiile acesteia sunt tot mai multe si mai diverse.

Desi multe banci doresc oprirea fenomenului crypto, in momentul de fata 75 de banci la nivel mondial au imbratisat tehnologia crypto si folosesc anumite aplicatii bazate pe DEFI.

Intr-un articol urmator vom prezenta cele mai cunoscute aplicatii bazate pe DeFi.

Pe curand!

Lasa un comentariu