Urmatorul indicator de pe lista este “Bollinger Bands”, despre care vorbim in articolul de astazi. Asa cum am mai precizat si in articolele trecute despre indicatori, este recomandat sa nu urmariti sau sa va lasati influentati de un singur indicator. O analiza buna si de calitate se realizeaza cu ajutorul mai multor indicatori, atat pentru indicare cat si pentru confirmarea celorlati.

Acest indicator este format la baza dintr-o medie mobila. Mai multe detalii despre mediile mobile, puteti afla in articolele dedicate lor: MACD, EMA si SMA.

Despre Bollinger Bands

Aparut in anul 1980 si inventat de John Bollinger, un tehnician al pietelor economice, acest indicator are la baza o medie mobila, mai exact, media mobila exponentiala(EMA) si doua benzi de tranzactionare. Una dintre benzi este mereu peste media mobila si una sub aceasta.

Ce este diferit la indicele Bollinger Bands fata de EMA?

La Bollinger Bands, John pur si simplu a adaugat si scazut un calcul al deviatiei standard.

Deviatia standard se bazeaza pe calculul unei formule matematice, destul de complicata, care masoara gradul de volatilitate. Acest calcul ne arata modul in care pretul actiunilor poate varia fata de valoarea lor reala. Combinand media mobila exponentiala(EMA) si deviatia standard, se pot gasi si determina multe date despre pretul unui activ financiar, intre cele doua benzi.

Intervalul dintre benzi si linia EMA reprezinta abaterea activului financiar.

Cum se citeste indicatorul Bollinger Bands?

Cele doua linii aflate deasupra, respectiv sub EMA, se vor contracta in functie de volatilitatea activului. Ele se contracta in cazul in care volatilitatea este mai mica si se despart de linia centrala cand volatilitatea se mareste.

Traderii se ajuta de acea medie mobila pentru a filtra mai bine actiunile pretului. Analizand in acest mod indicatorul, se pot obtine multe informatii despre intentiile de piata a unei active economice.

In combinatie cu acest indicator este bine sa se foloseasca liniile de suport si rezistenta, pentru a anticipa mai exact urmatoarea actiune a pretului. Se pot trasa linii care unesc minimele si varfurile unor preturi pentru a stabili canale in care pretul poate varia, iar in combinatie cu Bollinger Bands putem prezice urmatoarea miscare a pretului.

Cand pretul unei active economice atinge des linia de sus a indicatorului, actiunile sunt supracumparate, iar daca atinge prea des linia de jos atunci ele sunt supravandute.

In mod normal cele doua linii despre care vorbim trebuie vazute ca pe niste tinte de pret, tinta de pret maxima si tinta de pret minima. Dacă prețul deviaza de pe banda inferioara si trece peste media de 20 de zile(linia de mijloc), banda superioara vine sa reprezinte obiectivul de pret superior.

Intr-o tendinta ascendent puternica, preturile fluctueaza de obicei intre banda superioara si EMA de 20 de zile. Cand se intampla acest lucru, o trecere sub media mobila de 20 de zile avertizeaza inversarea tendintei.

Cam acesta este modul de functionare si de folosire a indicatorului Bollinger Bands. Asa cum am mai spus, sunt necesari mai multi indicatori pentru a stabili intentia unui pret.

Lasa un comentariu