SMA – Simple Moving Average, Golden cross si Death cross

Urmatorul indicator din lista noastra este una dintre mediile mobile si anume SMA – Simple Moving Average ro. media mobila simpla. Pentru inceput trebuie sa cunoastem ideea generala de medie mobila. Aceasta medie ofera traderilor o privire de asamblu mai clara deoarece in linii mari ea reprezinta media preturilor anterioare, in special a pretului de inchidere a unei candele. Aceasta medie ne ajuta sa privim continuitatea pretului in timp. Datorita acestui fapt este mult mai usor ca traderii sa traseze linii pe grafice si sa decida ce tip de tranzactie sa deschida. Totodata exista mai multe tipuri de medii mobile pe care le veti intalni la noi pe site. In acest articol vom discuta insa despre media mobila simpla(SMA).

Despre media mobila simpla – SMA

Aceasta este cea mai simpla forma a unei medii mobile. Se calculeaza folosind media aritmetica dintre valorile preturilor de inchidere pe un anumit interval de timp. Pe platformele de tranzactionare sau de analizare a pietei aceasta medie este calculata automat folosind urmatoarea formula:

(P1+ P2+ P3+…….Pn)/n

P1 insemnand pretul de inchidere din intervalul de timp 1
P2 inseamna pretul de inchidere in cel de-al doilea interval
Pn este pretul de inchidere ultimului interval
n numarul de intervale

Cum functioneaza aceasta medie mobila simpla?

In cazul in care SMA este ascendenta, atunci si pretul acelei active financiare este in crestere. Astfel, daca SMA scade si pretul activei va scadea. Exista mai multe intervale folosite pentru a determina trendul.

  1. SMA200 este folosit pentru determinarea trendului pe o perioada lunga de timp, uneori si de cativa ani.
  2. SMA50 este folosit pentru a determina trendul pe o perioada medie de timp
  3. SMA20 este folosit pentru a determina trendul pe o perioada scurta de timp

SMA20 este cea mai folosita de catre traderi pentru a-si da seama de pretul imediat. Aceste valori reprezinta defapt acel “n” din formula, adica numarul de intervale calculate. 200,50,20 sunt ultimele valori luate in calcul pentru realizarea mediei mobile simple. Aceste valori sunt predefinite si recomandate dar se pot realiza analize personalizate pe ce perioada dorim noi.

Cum se foloseste?

In primul rand, cu cat analiza este realizata pe o perioada mai mare de timp, cu atat ea este mult mai precisa si sunt sanse mult mai mari sa se adevereasca. Preferabil sa se utilizeze SMA pentru perioade de minim cateva zile, ideal de cateva luni. Singurul dezavantaj si problema ce poate aparea in acest caz este faptul ca daca se asteapta mult prea mult timp atunci datele folosite sunt foarte vechi si devin irelevante. Daca aceste date nu mai sunt de actualitate ele ne pot induce in eroare calculul mediei mobile simple. Pentru asta nu se recomanda sa se depaseasca un an in calculul SMA.
Cea mai folosita metoda de a analiza un grafic este cea prin care se foloseste SMA pe o perioada lunga si SMA pe o perioada scurta de timp. Aceste doua medii se vor intersecta si in functie de punctul de intersectie acestea pot fi Golden Cross (si trendul sa fie bullish) sau Death Cross (iar trendul bearish).

Despre Golden cross

Aceasta “bariera” ne poate indica o posibila explozie a pretului. Trendul poate fi bullish in momentul in care SMA pe o perioada scurta depaseste SMA pe o perioada indelungata sau chiar o rezistenta. Toate acestea in cazul in care exista un volum ridicat de trading. Pentru a se intelege mai bine vom exemplifica si anume SMA20 depaseste SMA50. In momentul cand acestea se intersecteza atunci SMA-ul mai mare(cel pe o perioada mai indelungata) devine suport.

Despre Death cross

Death Cross-ul functioneaza exact in mod invers fata de Golden Cross. Acesta ne indica o tendinta bearish. In acest caz, SMA50 va depasi SMA20.  Daca acestea se intersecteaza atunci SMA50 devine rezistenta.

Cele mai folosite strategii de trading

Prima strategie pe care majoritatea traderilor o folosesc este sa se fereasca de diferentele foarte mari dintre SMA-uri. Daca se foloseste o diferenta foarte mare, pe o perioada indelungata, atunci acest nivel este greu controlabil si nu se obtine un nivel sau axa clara.
-Metoda “Double Bottom” in care se identifica un al doilea prag minim de pret. Odata atins acest prag, se asteapta intersectia Golden Cross pentru formarea SMA200 si se stabileste achizitia la un pret sub al doilea prag minim.
-A 3-a metoda este urmarirea tendintei bearish pe o perioada mare de timp. Dupa ce se atinge un anumit punct minim sunt sanse foarte mari ca pretul sa explodeze. Totodata va avea loc si o intersectie ce ne va indica posibilitatea de profit sigur.

Lasa un comentariu