MACD – Media mobila de Convergenta si Divergenta

Pe langa SMA (media mobila simpla) si EMA (media mobila exponentiala) mai exista si o a treia medie mobila si anume cea de convergenta si divergenta. Prescurtat, MACD, acesta este un indicator ce se va gasi pe grafice sub forma a doua linii de trend, una continua si alta punctata. Aceasta medie mobila este ceva mai complicat de calculat, setat si folosit decat primele doua despre care am vorbit in articolele anterioare. Desi este mai dificil de folosit, aceasta medie poate fi de mare ajutor in analiza pretului unei active financiare.

Cum se calculeaza MACD?

Pe scurt si mai cuprinzator, media mobila de covergenta si divergenta MACD calculeaza interdependenta dintre doua medii mobile.

Prima linie este linia MACD si este o linie continua, iar a doua linie este linia de semnal si este intrerupta (punctata).

  1. Prima linie, MACD este foarte prietenoasa si se adapteaza foarte usor la schimbarile de pret. Aceasta linie reprezinta calculul dintre doua medii exponentiale.
  2. Cea de-a doua linie, linia de semnal este o medie mobila exponentiala EMA, care face parte din prima linie si nu este asa de sensibila la schimbari de pret.

Cum se foloseste MACD in analiza graficelelor?

In primul rand, momentul in care doua linii se intersecteaza este un moment oportun si foarte profitabil de vanzare sau de cumparare.
In momentul cand linia MACD intersecteaza de sus in jos linia de semnal atunci trebuie sa stim ca este momentul oportun pentru a vinde. Acest moment este mai bun cu cat intersectia are loc mai sus de punctul zero.
Daca vorbim de MACD, pot exista si divergente. Cel mai cunoscut caz fiind divergenta dintre MACD si pretul activei financiare, bullish sau bearish.

Aceste divergente indica, mai exact, slabirea tendintei de crestere sau scadere a pretului. Desi indica slabirea unei tendinte, acest lucru nu ne spune clar ca tendinta este si inversata, deci foarte mare atentie. Inversarea unui pret trebuie sa vina mult mai concret din modificarea unei linii de trend sau orice alt indicator mai solid.

Cazuri de divergenta

  1. Daca divergenta este bearish atunci avem un semnal ca pretul va creste dar va scadea MACD. In acest prim caz trendul de crestere a pretului este mult slabit.
  2. Daca divergenta este bullish semnalul este de scadere a pretului dar de crestere a liniei MACD. Trendul de scadere a pretului este si el in acest caz slabit.

  1. MACD are o valoare pozitiva de fiecare data cand EMA pe o perioada de 12 zile este peste EMA pe perioada de 26 de zile.
  2. MACD are o valoare negativa atunci cand EMA pe o perioada de 12 zile este sub EMA pe o perioada de 26 de zile.

Problemele MACD

O problema foarte mare si des intalnita este ca divergenta poate semnala foarte des o falsa inversare. Desi toate semnele arata o inversare, aceasta nu se va produce.
Totodata, chiar daca adesea creeaza o inversare falsa, multumita acestor divergente nu sunt semnalate complet toate inversarile.

Pe scurt si pe inteles, acest indicator prezice prea multe inversari false care nu vor avea loc  si mult prea putine inversari adevarate. Acest indicator este recomandat sa se foloseasca in paralel cu alti indicatori ceva mai precisi. MACD sa fie doar un fel e confirmare a trendului ori MACD sa fie cel care ne indica trendul si sa confirmam cu ajutorul altor indicatori.

Lasa un comentariu