EMA – Exponentional Moving Average

In articolul trecut am vorbit despre media mobila simpla (SMA), despre care puteti citi mai multe aici. Acum vom vorbi despre EMA sau mai bine spus media mobila exponentiala, ce presupune aceasta, cum se foloseste si multe alte indicatii foarte importante pentru traderii incepatori si nu numai.

Despre media mobila exponentiala EMA

In comparatie cu SMA, aceasta medie exponentiala necesita o perioada mai mica de timp pentru o analiza de piata, se adapteaza mult mai usor la variatiile de pret a unei active economice. Multumita acestui fapt media mobila exponentiala identifica mult mai repede tendinta de piata a unei active inca de la primele semne ale unei miscari.

Fata de SMA, media mobila exponentiala (EMA) nu ofera aceeasi pondere pentru toate preturile din intervalul de timp. EMA pune accent si ofera o pondere mult mai mare in calcul al pretului mai actual (ultimei valori) fata de prima valoare din sir (cea mai veche valoare luata in calcul).

Strategia si modul de utilizare

Asa cum toti indicatorii au cate un dezavantaj, nici media mobila exponentiala nu este lipsita de acesta. In cazul mediei mobile simple (SMA) exista riscul sa observam mult mai greu un trend sau mult prea tarziu ca sa mai putem actiona. In cazul mediei mobile exponentiale, din cauza perioadei scurte de timp folosite in analiza putem confunda foarte usor o perioada de consolidare a unui trend actual cu un trend complet nou.

Trebuie analizat foarte atent pentru a face diferenta dintre cele doua. Pentru asta cei mai multi traderi au gasit o solutie destul de simpla si care s-a dovedit viabila in timp. Pentru a evita orice nedumerire si confuzie, se calculeaza ambele medii mobile in acelasi timp si se decide trendul unei active. Ulterior, se poate lua si o decizie asupra unui trade in aceasta directie. Media mobila exponentiala este folosita foarte mult pentru trading scurt de maxim cateva ore, day-trading.

Intervale de analiza

In mod normal, EMA este calculata pe ultimele 12 – 26 de zile. In acest interval ea este mult mai precisa si foarte folosita de traderi pentru tranzactiile pe termen scurt. Daca se analizeaza pe termen de 50-200 de zile atunci situatia se schimba si trebuie luata in considerare perioada indelungata de calcul. In momentul care pretul activului economic depaseste media mobila exponentiala pe ultimele 200 de zile, este un semn clar ca s-a produs o inversare.

Potrivit traderilor si a celor cu experienta in domeniu, mediile mobile sunt foarte utile cand sunt folosite corespunzator si mai ales, interpretate corect.  Daca se produce o greseala atat de setare a intervalului sau de interpretare, atunci aceasta medie poate fi devastatoare si sa va aduca doar pierderi. Pe langa asta, prin natura lor, acesti indicatori au o anumita intarziere de care trebuie sa fim constienti.

Diferenta dintre SMA si EMA

Cea mai mare diferenta dintre cei doi indicatori este sensibilitatea acestora la intervalele de analiza. Daca in cazul SMA intervalul de timp eficient este unul mai mare, EMA pune accentul pe preturile recente.
De asemenea, SMA calculeaza toate preturile cu o pondere egala, pe cand EMA ofera o pondere mult mai mare ultimului pret si o pondere mult mai mica preturilor mai vechi. Desi se aseamana foarte mult si sunt utilizate la fel de mult (mai ales in paralel), trebuie sa constientizam scopul fiecarui indicator si perioada in care-si face treaba.
EMA este foarte preferata de day-traderi pentru pozitii deschise pentru o perioada foarte mica de timp, pe cand SMA intra in joc doar in cazul pozitiilor deschise pe termen mai lung.

Lasa un comentariu