Urmatoarea criptomoneda pe lista si despre care vom vorbi astazi este Polygon(MATIC) sau cum era denumita in trecut Matic Network.  

Ce este Polygon?

Incepand cu  Februarie 2021, odata cu schimbarea numelui in Polygon, aceasta moneda vine cu avantaje indraznete ceea ce o face sa urce in topul primelor 15 criptomonede in global ranking. In esenta, Polygon este un “framework” cu ajutorul caruia putem construi retele interconectate de blockchain. Bazat pe tehnologia Ethereum, MATIC incearca sa rezolve problemele majore ale ETH-ului si anume viteza tranzactiilor.

In total exista 10 miliarde de token-uri, iar in circulatie in momentul de fata sunt aproximativ 6.5 miliarde, valoarea lor fiind de peste 5 miliarde de dolari.

Cine a creat Polygon?

Matic a fost creata in Octombrie 2017 in India de catre 4 ingineri software. Acestia au anuntat in mai 2021 ca au finalizat un proiect de integrare a activelor Polygon in Google BigQuery Cloud ceea ce a dus la o crestere exponentiala in popularitate a monedei Polygon.

Cum functioneaza Polygon?

Polygon e o platforma prin care orice dezvoltator poate lansa blockchain-uri. Acestea sunt de doua tipuri:

  • securizate
  • „stand-alone”

Cele „stand-alone” sunt blockchain-uri care au securitate proprie, fiind mult mai flexibile in ce privesc conditiile de validare a tranzactiilor. 
Cele securizate se bazeaza pe securitatea implementata de ETH, fiind mult mai sigure, insa viteza de tranzactie este mai mica.

Arhitectura Polygon poate fi impartita in 4 straturi:

  1. Primul strat se bazeaza exclusiv pe ETH folosindu-se de securitatea acestuia daca este nevoie.
  2. Al 2-lea strat este cel de securitate proprie.
  3. Al 3-lea este network-ul propriu zis pe care sunt alcatuite toate blockchain-urile.
  4. Ultimul strat este cel de executie construit pentru dezvoltatorii de aplicatii descentralizate sau pentru cei ce vor sa creeze o alta criptomoneda bazata pe Polygon.

Polygon vs ETH?

Chiar daca Polygon este construit pe tehnologia ETH-ului, cele doua sunt destul de diferite.

  • In momentul de fata ETH poate gestiona doar 50  tranzactii per secunda, in timp ce Polygon pana la de 60 de ori mai mult.
  • In ultimul timp taxele pentru tranzactia ETH-ului au crescut exponential ceea ce duce la popularizarea Polygon in special pentru tranzactii mici si medii.
  • Costul mediu de tranzactie a ETH-ului este de 3.65 dolari in timp ce pentru Polygon este de 0.001 dolari

Merita Polygon?

Inca de anul trecut Polygon a devenit destul de populara, iar investitorii au incredere in ea deoarece aceasta promite sa rezolve problemele intampinate de Ethereum Network ca urmare a aglomerarii Network-ului.

Polygon vine in ajutorul ETH-ului functionand ca un „layer -2 (side-chain)” al acestuia. Adica in momentul in care network-ul ETH se aglomereaza, tranzactiile in plus vor fi rezolvate de Polygon mult mai rapid si eficient.  Aceste side-chainuri ale ETH-ULUI prind amploare fiindca, din cauza aglomerarii Network-ului oamenii au inceput sa migreze spre blockchain-uri mai rapide si mai ieftine.

Mai mult, orice aplicatie descentralizata construită pe ETH sau orice alt blockchain compatibil cu Ethereum, poate fi portata pe Matic Sidechain si sa functioneze mult mai optimizat pentru performanta.

Taxele mici de tranzactie si viteza tranzactiilor fac din Polygon una dintre cele mai apreciate monede in momentul de fata in special pentru tranzactii mici si medii.

Principalul dezavantaj al Polygon este valoarea totala prea ridicata si numarul mare de token-uri ceea ceea ce ar putea duce intr-o supraevaluare a cryptomonedei.

Merita sa investesti in Polygon?

Popularitatea acestei monede a adus si o crestere semnificativa cu nu mai putin de 10,000% fata de anul trecut. Chiar daca in momentul de fata piata fluctueaza, iar pretul tuturor criptomonedelor este in usoara scadere, Polygon este cu siguranta o moneda de viitor.

De unde cumparam Polygon?

Polygon este disponibilape toate platformele mari de exchange cum ar fi Binance, Coinbase, KuCoin, Kraken, Huobi etc.

Ne putem astepta ca Polygon sa intreaca majoritatea criptomonedelor, unii prezic ca va ajunge pe podium in spatele BTC si ETH!

Lasa un comentariu