Continuam asadar seria #PROIECTECRYPTO, de data aceasta insa despre un tip de criptomoneda denumit stablecoin, si anume USD Coin(USDC). Pentru a afla ce este USD Coin, cum functioneaza, cand a fost creat, la ce ne ajuta, dar si de unde putem sa cumparam acest stablecoin, cititi acest articol pana la final.

Ce este USD Coin?

USD Coin este o criptomoneda destul de noua si se incadreaza in categoria criptomonedelor stablecoins.  Pe langa stablecoin, este si o criptomoneda de tipul open-source. Aceasta a fost lansata in anul 2018 si este sustinuta de o organizatie formata dintr-un parteneriat intre Circle si Coinbase, doua brand-uri de criptomonede destul de cunoscute pe piata.

Rolul USD Coin?

Asa cum am precizat si mai sus, aceasta criptomoneda apartine grupei de stablecoins, aceeasi grupa din care face parte si Tether. Despre Tether se pot afla mai multe informatii citind acest articol. Rolul principal al acestei criptomonede a fost si inca este de a stabiliza oarecum pretul criptomonedelor, volatilitatea fiind foarte mare iar fluctuatiile sunt pe masura. USD Coin reprezinta si cea mai mare concurenta pentru Tether(USDT), stablecoin-ul rival.

Chiar daca la lansare Bitcoin era cel care avea rolul de a ajuta bancile, acesta a suferit multe schimbari, astfel fiind foarte sensibil si instabil din punct de vedere al pretului. Un stablecoin nu poate avea cresteri atat de mari precum Bitcoin sau fluctuatii de mii de dolari. Pe acelasi principiu ca restul stabelcoin-urilor, USDC are o valoare stabilita cu ajutorul unui algoritm in functie de valoarea dolarului. In momentul de fata fluctuatiile USDC sunt foarte mici, pretul plecand de la 0.97 dolari si ajunge la cel mult 1.11 dolari. Fluctuatiile sunt foarte mici iar USDC are mereu tendinta de a fi putin mai mare decat dolarul american. 

Minarea USDC. Cum putem mina acest stablecoin?

Din pacate, aceasta moneda, ca majoritatea criptomonedelor, nu poate fi minata din cauza sistemului Proof-of-Reserves(PoR) prin care a fost creat. Prin acest sistem, rezervele de dolari sunt depozitate in institutii financiare desemnate si imputernicite cu aceasta putere. Aceste rezerve sunt verificate de catre cea mai mare firma de contabilitate din lume si anume Grant Thornton LLC.

USDC este acceptat pe majoritatea platformelor de trading, inclusiv Binance si Coinbase. USDC poate fi depozitat si pe portofelele electronice a celor de la Coinbase sau Circle. La nivel global peste 100 de tari accepta criptomonedele si piata cripto. Din acestea, deja 85 de tari accepta USDC.

USDC este folosit de catre Coinbase impreuna cu XRP pentru a realiza tranzactii de mare viteza cu comisioane foarte mici la nivel global.  Visa este prima companie care a acceptat si a folosit USDC pentru tranzactiile lor, pe data de 29 martie 2021. Am vorbit si despre XRP intr-un articol trecut pe care il puteti gasi aici. In acest moment sunt peste 24 de miliarde de criptomonede USDC in circulatie.

Proiecte asemanatoare cu USD Coin

Tether(despre care puteti afla mai multe aici), TrueUSD, Gemini Dollar (GUSD), Paxos Standard Token (PAX), DAI (DAI), bitCNY (BITCNY), bitUSD(BITUSD), bitEUR (BITEUR) si Stasis Eurs (EURS).

Controlul asupra USD Coin

Cele mai noi stiri de spre USDCoin sunt legate de nivelul de control pe care creatorii proiectului il pastreaza stabil asupra criptomonedei. Ce inseamna asta mai exact sau ce presupune? Dezvoltatorii acestui proiect detin dreptul de a introduce in “black-list” adrese si de a ingheta fondurile daca exista vreo suspiciune ca criptomonedele USD sunt utilizate in activitati ilegale. Cu toate acestea, majoritatea celorlalte stablecoinuri au aceleasi clauze si termeni, exceptie facand DAI.

Lasa un comentariu