Solana – o criptomoneda destul de proaspata si revolutionara, conceputa in anul 2017 dar lansata abia in Martie 2020, Solana este un proiect unic care ajuta extrem de mult domeniul cripto. Pentru a afla totul despre aceasta criptomoneda va rugam sa cititi cu atentie intreg articolul.

Solana – Ce este si modul de functionare

Pentru inceput, asa cum v-am obisnuit trebuie sa explicam ce este si modul de functionare a acestei criptomonede. Solana este si ea bazata pe blockchain. Mai multe detalii despre blockchain gasiti aici.

Solana a fost creata cu gandul de a oferi aplicatii si piete mult mai rapide si mai sigure. Solana faciliteaza foarte mult crearea de aplicatii descentralizate. Exista mitul cum ca Solana ar fi mai rapid decat Ethereum in tranzactii, dar nu este nimic demonstrat sau nimic sigur. In momentul actual Solana accepta undeva la 65.000 de tranzactii pe secunda  dar sistemul ar fi capabil sa urce pana la 710.000 de tranzactii pe secunda.

CEO Solana – Fost inginer software la Dropbox

Platforma Solana a fost creata in anul 2017 de catre Anatoly Yakovenko, fost inginer software pentru Dropbox.  Acest mare programator alaturi de mai multi colegi au reusit sa creeze un proces de gestionare a problemelor traditionale de transfer in blockchainul Bitocoin-ului si a Ethereum-ului. In acest moment Solana are foarte multa sustinere de companii cu renume. Apple, Intel, Google, Microsoft, Twitter, Dropbox si multe altele sustin acest proiect, pe langa multi investitiori privati.    

Ce este atat de special la Solana?

Solana este foarte speciala deoarece imbina cu succes doua mecanisme si anume, POH(Proof of History) si POS(Proof of stake). Poh este dovada istoriei si Pos este dovada mizei. Ce inseamna fiecare?

POH sau “dovada istoriei” este o inovatie in domeniul cripto si permite o scalabilitate mai mare a protocolului, astfel si gradul de utilizare va fi mult mai mare. Prin aceasta metoda sunt create inregistrari istorice care demonstreaza ca un eveniment a avut loc la un anumit moment. Toate tranzactiile primesc un cod si un numar unic ce pot fi verificate public. Evidenta cronologica este tinuta de un ceas cripto. Protocolul hibrid Solana permite o validare mult mai rapida a tranzactiilor cat si o executare mai prompta a contractelor inteligente. Randamentul astfel, fiind foarte ridicat. Acest lucru a atras o foarte mare atentie atat a utilizatorilor mici cat si a celor institutionali.

Odata ce randamentul este mai ridicat si minarea este mult mai usoara. Din acest motiv este foarte preferat si de mineri. Pe piata sunt aproximativ jumatate de milion de monede Solana, dar cu timpul acest numar se va mari. Securitatea este una foarte buna deoarece se bazeaza pe o combinatie unica de mecanisme de consens intre POH si POS. Dar dovada istoriei este componenta principala a programului.

Prin POS, detinatorii de criptomonede SOL pot participa la procesul de producere a blockchainurilor si pot castiga recompense prin care pot deveni ei insisi validatori, fie isi delega monedele catre validatorii de incredere. Prin participare, critpomonedele vor fi blocate pe o perioada de timp, insa despre POS vom discuta intr-un alt articol dedicat, in care vom explica mai pe larg cum functioneaza exact acest mecanism.

De unde putem cumpara Solana?

Solana poate fi cumparata si tranzactioanta de pe majoritatea platformelor de trading. Binance este platforma care permite cel mai mare volum de tranzactionare a acestei criptomonede.

Viitorul Solana?

Solana are un viitor foarte promitator, reusind sa repare foarte multe probleme ale blockchain-ului. Algoritmul de consens este foarte eficient si verificarea tranzactiilor mai rapida, acest lucru o face un competitor puternic impotriva Bitcoin si Ethereum.

Niciun comentariu

  1. Pingback: Wizardia - Un nou joc de tip Play-to-Earn in Metavers cu lupte intre vrajitori!

Lasa un comentariu