CRYPTO MINING

Am tot precizat acest termen in articolele trecute, chiar si aici, insa nu am intrat in profunzime sa explicam cum functioneaza, cum se procedeaza, avantaje, dezavantaje, daca poate face orcine asta, daca este profitabil sau nu si multe alte informatii foarte utile pe care le veti afla in acest articol dedicat.

Ce inseamna minarea de criptomonede?

Minarea este un proces prin care sunt folosite componente hardware (de la simple calculatoare pana la masini speciale de minat) pentru a rezolva puzzle-uri matematice iar in schimbul acestor rezolvari se primeste o recompensa sub forma de criptomonede. Pe langa aceasta recompensa se primeste si dreptul de a introduce informatii in blockchain. In blockchain se securizeaza toate tranzactiile, insa mai multe despre blockchain gasiti aici.

Ce este acel puzzle matematic?  

Acel puzzle despre care am precizat mai sus si care este cunoscut ca dovada criptografica reprezinta niste tranzactii. Rezolvarea puzzle-ului inseamna decriptarea si validarea acestor tranzactii in lantul blockchain, din acest motiv pe langa recompensa in Bitcoin se primeste si acest drept de a introduce informatii noi in blockchain. Aceste tranzactii sunt la randul lor niste coduri generate automat plecand de la codurile sursa scrise de catre dezvoltatorii criptomonedei respective.

Cu ce se mineaza criptomonedele?

Minatul se poate face cu aproape orice device care are un procesor sau o placa video. Puteti mina chiar si cu calculatorul sau laptopul personal, problema ar fi ca nu veti face profit.

Mining Rigs

Minatul profesional se realizeaza cu calculatoare dedicate (au un singur procesor si mai multe placi video) sau cu masini speciale pentru minat.
Exista asa numitele rig-uri de minat, care la baza sunt tot niste calculatoare doar ca aceste sisteme au un singur procesor si o singura placa de baza dar mult mai multe placi video (de la 2 pana la 32 de placi video pe o singura placa de baza, mai nou sunt in proiectare placi de baza si mai potente). Sursele acestor rig-uri sunt foarte puternice pentru a asigura necesarul electric al placilor video. Consumul de curent este unul foarte mare, dar despre acest aspect vom vorbi imediat tot in acest articol.
Pentru cine dispune de un capital mai mare de investit exista masini speciale de minat criptomonede, proiectate pentru asa ceva. De exemplu ASRock isi construieste propia instalatia de minat, cu un randament mult mai bun putere-consum.

Avantaje si dezavantare minare criptomonede

Avantajele minatului de criptomonede

Avantajul cel mare este siguranta. Daca investim intr-un sistem de minat, il avem fizic, nu il putem pierde, fiind o investitie mult mai sigura, fata de trading cand oricand o criptomoneda poate scadea foarte mult in valoare si sa pierdem majoritatea banilor. De asemenea este mult mai sigur minatul deoarece si la fluctuatii mari de pret ale criptomonedelor tot putem iesi pe profit. In cazul in care pretul scade foarte mult atunci putem sa schimbam moneda minata pentru a ne restabili pe linia de profit.

Avantajul timpului este unul foarte important, un rig sau un calculator de minat trebuie montat, configurat (in ce portofel sa se duca criptomonedele minate si ce sa mineze) si nu mai este nevoie de interventia noastra decat foarte rar (la cateva zile, chiar saptamani). Le putem monitoriza de pe un telefon, de la distanta, fara sa fim fizic acolo, putem vedea cat curent consuma, temperaturi, puterea de minare, etc. In schimb, in trading trebuie sa fim foarte vigilenti si mereu activi pentru a face profit.

Dezavantaje

Ca in orice alta afacere sunt si dezavantaje si riscuri la care ne expunem. Primul dezavantaj ar fi ca aceasta activitate necesita o investitie initiala destul de mare, o placa video buna pentru minat poate costa si 3000 LEI , deci pentru un rig cu 4 placi video, costul total se ridica la aproape 15000 LEI cu toate componentele necesare. 

Un al dezavantaj ar fi devalorizarea aparaturii din cauza uzurii, fiind solicitat 100%, 24/7. Componentele nu au o perioada de viata mai mare de 3 ani deoarece uzura este mult prea mare. Toate componentele utilizate in minat au un pret de revanzare mult mai mic decat componentele obisnuite. De asemenea cheltuielile de extindere sunt foarte mari, cand vorbim de cateva rig-uri de minat e mai usor, dar cand vorbim de zeci de stand-uri de minat atunci consumul de curent electric este foarte mare si necesita o instalatie de alimentare pe masura. Caldura trebuie si ea degajata, incaperea trebuie amenajata cu un sistem foarte bun de racire. (sunt necesare ventilatoare de mare capacitate pentru a evacua tot aerul cald din interior).

Cand e profitabil minatul?  Se merita?

Oarecum da, se merita minatul. Minatul este profitabil doar in cazul in care componentele sunt calibrate bine si sunt destul de performante pentru a produce un venit mai mare decat costurile curentului electric. Daca folosim placi video corespunzatoare si minam o criptomoneda cu mult potential, ar trebui sa fie acoperite costurile curentului electric si a componentelor.

Lasa un comentariu