Vocabular CRYPTO

Am mai scris la noi pe site un articol despre termenii folositi in trading, dar in acesta ne vom axa mai mult pe termenii din domeniul crypto. Pentru cei care doriti sa invatati mai multe despre lumea crypto si sa incepeti sa tranzactionati ati nimerit exact unde trebuie, unde puteti invata tot ce este necesar in lumea criptomonedelor si nu numai.

Cititi pe internet despre criptomonede dar nu aveți nicio idee despre ce vorbesc oamenii? Anumite argouri sunt extrem de unice pentru monedele digitale care s-ar putea dovedi utile prin simpla invatare a terminologiei de baza. Prin urmare, ne-am gandit ca ar fi util sa va punem la dispozitie un vocabular mai restrans al celor mai comuni termeni pe care ii veti intalni deseori in lumea cripto si speram sa va ajute sa intelegeti mai bine acest domeniu.

Criptomoneda

Criptomoneda reprezinta o moneda digitala decentralizata, securizata prin criptare, care se tranzactioneaza pe diferite platforme (exchange-uri). Mai multe detalii despre criptomonede gasiti aici si despre Bitcoin (cea mai cunoscuta criptomoneda) aici.

Exchange

Exchange-ul este practic spatiul unde au loc tranzactiile, de cele mai multe ori o platforma online unde traderii pot cumpara si vinde diferite criptomoneda.

Minare

Minarea este un proces computerizat prin care tranzactiile cripto sunt verificate si validate. Minarea se realizeaza cu ajutorul unui “mine” adica a unui computer special conceput pentru asa ceva. Mai multe despre acest proces puteti citi aici.

Portofel (wallet)

Portofelul asa cum ne spune si numele este chiar un spatiu in care ne putem stoca criptomonedele si care ne permite sa primim si sa expediem criptomonede. Acest portofel este protejat de o cheie privata. Exista mai multe tipuri de portofele, atat fizice cat si online, dar despre acestea vom vorbi mai multe intr-un articol viitor, dedicat special acestui subiect.

ATH (all time high)

ATH-ul se refera la pretul maxim pe care l-a atins o criptomoneda de cand aceasta a fost scoasa pe piata si a putut fi tranzactionata.

ATL (all time low)

ATL este exact opusul ATH-ului, ATL-ul reprezinta pretul cel mai mic pe care l-a atins o criptomoneda vreodata.

AltCoin

Acest termen se refera la toate criptomonedele inafara de Bitcoin. Exact cum am spune: orice alta criptomoneda inafara de Bitcoin.

Adresa

Adresa este un sir de caractere alfanumerice care reprezinta practic adresa sau destinatia unde trebuie sa ajunga sau unde pot fi trimise criptomonede.

HODL(HOLD)

HODL scris gresit, intentionat, a devenit in timp, un trend, acest termen este foarte folosit intre traderi si inseamna sa pastrezi acea criptomoneda pana pretul acesteia va creste. Daca ati cumparat o criptomoneda la un pret decent si cititi pe mai multe grupuri si site-uri ca multi traderi  “sunt pe HODL” asta inseamna ca ei vor tine acele criptomonede la ei in portofel deoarece pretul este pe cale sa creasca.

P2P( peer to peer)

P2P este o arhitectura de retea care imparte sarcinile de lucru la mai multi parteneri, astfel se creeaza un sistem de securitate foarte puternic si foarte rapid. Mai multe am discutat in articolul despre bitcoin.

FOMO (fear of missing out)

FOMO este acel sentiment ca trebuie sa te implici intr-un proiect (sa cumperi o anumita criptomoneda) inainte ca aceasta sa aiba o crestere uriasa, este acea frica sa nu cumperi prea tarziu.

ICO (Initial Coin Offering)

ICO este prescurtarea pentru termenul “Initial Coin Offering”. ICO este un corespondent IPO si este utilizat pentru a strange destul capital pentru lansarea unei criptomonede pe piata. ICO este un proces format din 3 etape de adunare de capital. Acest proces permite traderilor sa cumpere criptomoneda inainte ca aceasta sa fie lansata pe piata sau sa o mineze pentru a avea o anumita capitalizare de piata. Primul prag se numeste “softcap” iar al doilea “hardcap”. Odata atinse cele doua praguri criptomoneda poate fi lansata pe piata si implicit tranzactionata, acesta fiind al 3-lea pas.

Pump and Dump

Pump and Dump este o miscare facuta de un trader mare sau de un grup de traderi. Aceasta miscare presupune cumpararea unei cantitati foarte mari dintr-o criptomoeda urmand sa vanda aceeasi cantitate cand pretul va creste. Este in definitiv o manipulare a pietei.

Market cap

Market Cap este capitalizarea de piata a unei criptomonede. Aceasta valoare se calculeaza inmultind valoarea actuala a unei criptomonede cu cantitatea de criptomonezi aflate pe piata.

Spread

Spread este diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare. Aceasta diferenta este mai mare sau mai mica in functie de platforma pe care tranzactionam si reprezinta comisionul exchange-ului.

Fiat currency

Fiat currency este o moneda pe care guvernul o declara legala. Aceasta moneda nu este reprezentata fizic de nimic, cum ar fi de exemplu aurul.

Swing Trade

Swing Trade este o tranzactie deschisa pe un termen scurt, de maxim cateva de zile. In astfel de tranzactii sunt folosite investii foarte mari sau leviere mari pentru a scoate profit din fluctuatii mici.

Lasa un comentariu