In articolul de astazi vom vorbi despre cei mai comuni termeni folositi de traderii mai experimentati, insa pe care un incepator poate nu ii intelege. Pentru asta suntem noi aici, sa explicam cum sta mai exact treaba cu acesti termeni, pentru a-i intelege si pentru a putea progresa in aceasta lume a tradingului.

Vom incepe cu cei mai simpli si cei mai populari termeni.

Long

Long sau Buy este o tranzactie sau o pozitie deschisa de un trader cu gandul ca pretul va creste. De exemplu daca pretul unei actiuni sau criptomonede este de 100$ si noi presupunem ca pretul va creste atunci deschidem o pozitie de buy si asteptam pana cand pretul va creste pentru a putea vinde mai apoi cand suntem in profit.

Short

Short sau Sell este o pozitie deschisa cu gandul ca pretul va scadea, daca presupunem ca pretul va scadea atunci deschidem o pozitie de sell si vom face profit in timp ce pretul activei scade. Este exact efectul invers al unei pozitii de Long/Buy.

Take Profit

Acest nivel de Take Profit este prestabilit automat la 50% profit pe unele platforme. Acest nivel este nivelul la care pozitia se va inchide automat cand ajunge la o valoare prestabilita, fara implicarea traderului in acel moment. De exemplu daca pretul unei active este 50 dolari si noi presupunem ca va ajunge la 55, setam take profit-ul la +10% sau la 5$ iar cand pretul atinge aceasta valoare pozitia se va inchide automat pe profit. Take profit mai este prescurtat ca si TP.

Stop Loss

Acest nivel de Stop Loss este la fel prestabilit automat pe unele platforme la un nivel de -50%. Acest nivel functioneaza ca si Take Profit doar ca in sens invers, pe pierdere. Cand pierderea ajunge la un anumit nivel atunci pozitia se inchide automat. De precizat ca in cazul in care folosim levier, stop loss-ul este setat automat la o anumita valoare. In acest caz putem prelungi SL doar adaugand bani la tranzactie.

Efectul de levier sau leverage

Despre efectul de levier am vorbit in acest articol in care am explicat mai pe larg cum functioneaza, avantajele dar si dezavantajele acestuia. Pe scurt efectul de levier ne permite sa marim suma investita, sa avem o expunere mai mare pe piata. Imprumutam bani de la Exchange-ul sau platforma pe care tranzactionam. Avantajul este ca putem realiza profituri mai mari dar si pierderile sunt mult mai mari. In functie de platforma pe care tranzactionam si in functie de ce tranzactionam, levierul poate varia de la x2 la x100. Tot aici trebuie sa stim ca Margin trading este acea suma initiala necesara pentru a deschide o tranzactie cu efect de levier. Despre Margin Trading si Margin Level am aprofundat in acest articol.

Bid si Ask

Bid semnifica pretul de cumparare a unei actiuni/criptomonede/marfa.

Ask este pretul de vanzare a acestora.

Intodeauna pretul de vanzare (Ask) va fi mai mic decat cel de cumparare (Bid). Acea diferenta se numeste Spread si este costul deschiderii pozitiei pe piata sau unul dintre comisioanele brokeri-lor.

Bearish

Termenul de bearish ste reprezentat de trendul descendent al unei piete. Cand cineva spune ca merge pe bearish inseamna ca el deschide tranzactii Short, pentru marcarea profitului din scaderea pretului.

Bullish

Bullish inseamna trendul ascendent al unei piete. In acest caz se va merge pe Long, deoarece pretul va creste.

Copy Trading

Sunt unele platforme care ofera aceasta optiune de “copy trading”. Aceasta optiune este mai exact un sistem ce va permite sa copiati toate tranzactiile unui trader. Pentru incepatori este foarte buna aceasta optiune deoarece le ofera posibilitatea sa invete prin exemple cum sa tranzactioneze. Se seteaza de la inceput o suma ce se investeste si de fiecare data cand traderul pe care-l copiati deschide o tranzactie asa veti face si voi, automat, doar cu o alta suma, un anumit procent din contul acestuia.

Trader

Am vorbit despre toti termenii mai putin despre ce inseamna mai exact un trader. Este foarte simplu, un trader este persoana care investeste in piata financiara. 🙂

Va recomandam sa cititi si celelalte articole de pe site pentru a invata mai multe despre trading si cripto. #CRIPTO #TRADING

Lasa un comentariu