Margin Trading si efectul de Levier

Inainte sa discutam despre Margin Trading trebuie sa stim ce inseamna efectul de levier deoarece ele sunt strans legate una de alta. Levierul inseamna practic un imprumut de la Exchange-ul pe care tranzactionati atunci cand doriti sa deschideti o pozitie, fie ea de buy sau sell. De ce ar dorii lumea sa se imprumute de la Exchange-uri?  Traderii folosesc aceasta metoda de imprumut numita levier pentru o expunere mai mare in cazul in care au un capital mic. Cu aceasta metoda putem ajunge de la o suma mica la o suma foarte mare in doar cateva tranzactii, problema mare este riscul, dar mai multe aspecte le discutam in acest articol special dedicat levierului.

Despre Margin Trading

Margin TradingAceasta marja este practic suma necesara pentru a deschide o tranzactie cu levier. Cel mai bine explicam pe un exemplu, deci sa presupunem ca dorim sa cumparam actiuni in valoare de 1000 dolari dintr-o aumita companie si un efect de levier de x10, in acest caz marja va fi de 100 dolari. Deci noi avem nevoie de 100 dolari pentru a cumpara actiuni de 1000, asta doar cu ajutorul efectului de levier, mai pe scurt imprumutam de la broker restul de 900 dolari pentru a deschide tranzactia dorita. Acest efect de levier se poate aplica atat pe stockuri, marfuri dar si pe criptomonede.

In functie de platforma pe care tranzactionam si in functie de ce tranzactionam (actiuni sau criptomonede), Margin Trading-ul poate sa difere, mai mult este influentat de levierul pe care-l folosim. Daca levierul este x2 atunci suma pe care o avem reprezinta jumatate din totalul de cumparare. Aceasta suma este practic o mica garantie pentru a putea tranzactiona “pe datorie” dar trebuie sa luam in calcul ca folosind levier si pierderile vor fi mai mari.

Despre Margin Level

Margin Level – Multi dintre voi, in special cei care tranzactionati deja, ati auzit de acest termen de Margin Level. Margin Level este un indicator care ne arata cat de riscante sunt tranzactiile pe care le deschidem. Acesta este un indicator de risc, nivel de risc, ajutandu-ne sa ne dam seama care este riscul la care ne expunem capitalul. Acest indicator este influentat in principal de volumul tranzactiei (suma tranzactiei, privind procentul din capitalul total al contului), tipul pietei pe care tranzactionam (piata cripto este mult mai volatila decat cea a actiunilor sau a marfurilor) si levierul folosit (cu cat levierul este mai mare cu atat riscul va fi unul mult mai mare).

Margin Level-ul are si o suma minima in functie de platforma. Pe unele platforme de trading, pentru a tranzactiona cu levier trebuie sa avem un margin level minim. La un levier de x10 avem nevoie de minim 100 de dolari iar la x100 de minim 1000 de dolari. Dar acesti termeni difera in functie de platforma.

Toate platformele de trading calculeaza automat margin level-ul, difera doar modul in care acestea sunt redate utilizatorului. De exemplu daca un trader nu are deschisa nicio tranzactie atunci margin level-ul este 0.  Este de preferat ca margin level-ul sa fie de maxim nivel mediu (5-6 in cazul anumitor platforme) pentru a nu ne expune capitalul la un risc prea ridicat.

Care este cel mai bun exchange de criptomonede

Lasa un comentariu