Cei care ati mai tranzactionat sau ati intrat macar o singura data pe o platforma de trading, mai mult ca sigur ati vazut optiunea de levier (en. leverage) sau un simplu buton cu x2, x3, x5, x10, x100. Subiectul abordat astazi este, asadar, despre acest efect de levier de pe platformele de trading.

Ce este efectul de levier? Leverage Trading

Efectul de levier va permite sa aveti o expunere mult mai mare decat capitalul pe care-l aveti in cont. Mai pe intelesul tuturor si mai pe scurt, acest efect este practic un imprumut temporar pe care-l face trader-ul pe plaftorma unde tranzactioneaza, pentru a cumpara mai multe actiuni sau mai multe criptomonede. Daca ar fi sa exemplificam, putem spune ca daca dorim sa cumparam actiunile unei companii in valoare de 1.000$ si avem doar 100$ de dolari capital, avem nevoie de un levier de 10. Practic, efectul de levier multiplica suma pe care o investim, imprumutand de la broker. Asa cum am exemplificat si mai sus in cazul in care avem  o suma de 100$ si folosim un levier mai mic, de 3 de exemplu, atunci vom cumpara de 300$.

De ce sa ne imprumutam si sa folosim acest efect de levier?

Prin aceasta metoda se pot realiza profituri mult mai mari cu sume mult mai mici, nu mai este nevoie sa investim 10.000$, doar 1.000$ sau chiar 100$, in functie de levierul folosit. In acest fel, realizeazam venituri substantiale cu capital de inceput foarte scazut.

Daca totul pare foarte frumos si avantajos pana acum trebuie sa stim ca avem si dezavantaje despre care vom vorbi imediat. Odata ce folosim efectul de levier si cumparam cu bani imprumutati atunci si pierderile sunt mult mai mari.

Marele dezavantaj in cazul efectului de levier

De exemplu, in cazul in care investim 100 $, daca la o tranzactie normala cu levier x1 pierdem toata suma investita la o scadere de 100%, in cazul levierelor mai mari aceasta se diminueaza. La o tranzactie cu levier x2 este destula o scadere de 50% pentru a pierde toata suma investita. Daca ne dublam investitia atunci ne marim si pierderile. La fel se procedeaza si in cazul levierelor mai mari, astfel la un levier de x100 este destul o fluctuatie de 1% pentru a pierde investita initiala. Partea buna este ca pierdem acea suma investita de noi, adica cei 100 de dolari. Aceasta suma pe care o investim noi se numeste margin trading si am vorbit despre ea in acest articol.

In functie de platforma pe care tranzactionam si in functie de tipul tranzactiei (cripto, stocuri, marfuri) levierul poate sa difere. De asemenea si margin trading-ul poate sa difere, sa aiba un minim, de exemplu pe unele platforme nu poti utiliza levier de x10 la o suma mai mica de 100$, iar la x100 o suma mai mica de 1000$.

Ce se intampla cand are loc o scadere foarte mare?

La o cadere foarte mare a pietei, cand se atinge asa numitul SELL point, atunci pozitia noastra se va inchide automat si pierdem toata suma investita in acea pozitie.

Ce putem face pentru a evita pierderea?

Pentru a evita inchiderea automata a pozitiei cand pretul scade foarte mult avem o singura optiune, sa suplimentam tranzactia deschisa cu bani din capital pentru a prelungi SELL pointul (punctul in care tranzactia se inchide automat din cauza scaderii foarte mari). Adica mai mult sau mai putin marim suma investita initial. Alt dezavantaj este ca in cazul fericit in care am prelungit acea bariera la care s-ar fi vandut automat si avem o crestere, multe platforme nu ofera profit pe acea suma investita ulterior, doar pe cea initiala. In caz ca nu dorim sa se intampla asa, recomandarea ar fi sa folosim de la inceput un levier mai mic.

Cine foloseste acest efect de levier?

Desi pare si chiar este o oportunitate de a face foarte multi bani din sume foarte mici si imbogatiri peste noapte trebuie sa stim ca si pierderile pot fi tot la fel de mari. Acest efect este folosit preponderent de traderii cu experienta foarte mare si cu capitalii generoase. Cei care sunt foarte siguri pe o anumita miscare folosesc acest levier pentru a-si mari profiturile, dar intodeauna trebuie sa ne bazam pe o documentatie foarte buna.

Atentie! Nu se recomanda folosirea levierului de catre incepatori, se pot pierde foarte usor sume importante de bani, totul trebuie luat pas cu pas pentru a invata. Sper ca v-a placut acest articol si va recomandam sa cititi si celelalte articole de pe site pentru a invata mai multe despre trading si cripto.

Lasa un comentariu