Cei care sunteti in domeniu ati observat ca in ultimele zile cam toate criptomonedele sunt pe “rosu”. In ultima saptamana au avut loc scaderi masive in piata cripto, in medie de aproximativ 47% la toate criptomonedele. Poate va intrebati de la ce a pornit totul, ce se intampla cu aceasta scadere drastica, ce inseamna ea si daca am intrat sau nu in bear-market.

Interzicerea criptomonedelor in China

Scaderea a pornit miercuri dupa anuntul facut de banca centrala din China, People’s Bank of China, care a facut un anunt privind faptul ca institutiile financiare nu pot folosi active digitale ca forma de plata, pe scurt, le sunt interzise acceptarea platii cu criptomonede. Cam de aici a pornit toata scaderea pe acest domeniu. O putem numi si manipulare dar nu se stie daca a fost creata intentionat, cu scopul de a scadea pretul tuturor criptomonedelor pentru o posibila intrare a marilor investitori in piata sau este o decizie autonoma a bancii chineze.

Dupa acest anunt Bitcoin a scazut cu 31% iar Ethereum cu 44%. Procente foarte mari in lumea cripto pentru niste criptomonede destul de solide si cu variatii mult mai mici.

Elon Musk vs Bitcoin

Daca asta nu era de ajuns, Elon Musk a anuntat ca nu mai accepta plata in Bitcoin pentru masinile Tesla. Motivul invocat de acesta este unul copilaresc si nefondat dupa parerea multor specialisti, precum ca minarea de Bitcoin polueaza extrem de mult natura. Acest anunt agravand si mai mult situatia deja precara a pretului criptomonedelor.

Odata ce pretul Bitcoinului a scazut, a tras dupa el si multe alte criptomonede, majoritatea bazate tot pe blockchain.

Chiar daca Elon Musk e sustinatorul ferm al criptomonedei Dogecoin, publicand frecvent tweet-uri despre aceasta, si ea a avut de suferit, impreuna cu celelalte criptomonede, insa pentru o mai buna documentare despre Dogecoin va invit sa cititi acest articol dedicat.

Foarte multi specialisti sustin ca trebuia sa ne asteptam la un asemenea val deoarece in ultimul an au intrat foarte multi bani in lumea cripto ceea ce a dus la cresteri bruste si colosale a unor criptomonede, dar si scaderi drastice a altora. Odata ce exista un volum foarte mare, volatilitatea este si ea foarte mare si imprevizibila. Acesti bani, noi intrati in economie si implicit in lumea cripto, trebuiau “arsi” cumva, asadar acum a fost momentul.

Potrivit statisticilor, aproximativ 280 miliarde de dolari au fost “arsi” si au disparut din piata cripto in mai putin de 24 de ore. Potrivit analistilor, Bitcoin se va opri din scadere undeva in intervalul 30.000-35.000 de dolari.

Corectie, manipulare, bear-market sau market crash?

Putem numi aceasta scadere un “market crash”? Da, il putem numi si market crash dat fiind faptul ca au avut loc aceste scaderi bruste, insa nu o putem numi corectie deoarece a avut loc o scadere mult prea mare. In schimb, o putem numi si o manipulare din partea bancilor chineze si din partea lui Elon Musk dar acestea deja sunt niste discutii foarte controversate si impartite in functie de conceptia fiecaruia.

Lasa un comentariu